El coronavirus entra a les Terres de l'Ebre amb els primers 6 casos confirmats

Cinc dels contagiats són una família de Tortosa | La sisena contagiada és una cirurgiana de 30 anys d’Ulldecona

Entrada a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Entrada a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | Sílvia Altadill
13 de març del 2020
Actualitzat el 16 de març a les 11:46h
El coronavirus ja és una realitat a les Terres de l’Ebre i ho fa amb 6 casos positius. La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha informat este matí a les 10 en roda de premsa dels primers casos.

És tracta per una banda, d’una cirurgiana de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta de 30 anys d’Ulldecona. La detecció d’este cas ha obligat a aïllar un total de 18 professionals de l’HTVC, entre els quals es troba l’equip de 8 membres de cirurgia. Este fet també ha suposat la reorganització del tot el servei de cirurgia, que se seguirà prestant a Tortosa, però reunificat amb Cirurgia de l'Hospital Comarcal d'Amposta.


Per una altra banda, els altres 5 contagiats són tots membres d’una mateixa unitat familiar. Es tracta. D’una dona de 75 anys, resident a Tortosa amb simptomatologia lleu. Una dona de 48 anys, un home de 52 anys i una noia de 18 anys. Estos 4 presenten simptomatologia lleu i es troben en aïllament i seguiment domiciliari. Una cinquena membre d’esta família, una dona de 69 anys presenta una patologia més greu, el seu estat és estable, però es troba ingressada a l’HTVC. Pel que s'ha pogut determinar, els membres d'esta família van realitzar un viatge a Conca on van entrar en contacte amb un familiar infectat.
 

La directora de la Regió Sanitària a l'Ebre, Mar Lleixà, i el delegat del Govern, Xavier Pallarés Foto: Sofia Cabanes


Mesures especials a l’Hospital de Tortosa

Donat que entre els casos positius es troba una persona de l’equip de cirurgia general  de l’HTVC s’ha aïllat domiciliàriament els contactes directes d’aquesta professional, entre els quals tots els membres de l’equip de cirurgia de 8 membres. Es tracta d’un total de 18 professionals de l’Hospital aïllats, entre cirurgians, anestesistes, personal d’infermeria, auxiliars i celadors.

 “Són moments complicats. Els professionals s’han de protegir perquè són els que estan més exposats. Hem hagut de prendre mesures. A partir d’avui a les 15 hores s’uneix el serveis de cirurgia de l’HTVC i de l’Hospital Comarcal d’Amposta per cobrir totes les necessitats de Baix Ebre i Montsià”, ha exposat la gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà
Entre d’altres mesures, també es cancel·larà tota l’activitat no programada no urgent, activitat quirúrgica i consultes externes de cirurgia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

“S’atendran visites de forma no presencial. També es farà atenció domiciliària i es reprogramaran proves o visites rutinàries que poden esperar i el mateix amb les intervencions quirúrgiques. Es prioritzaran els tractaments oncològics”, ha detallat Lleixà. A l’Hospital d’Amposta també s’estan cancel·laran totes les operacions no urgents per poder fer front a la nova situació.
 

La directora de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, Maria José Rallo Foto: Sofia Cabanes



La directora de l’HTVC, Maria José Rallo, ha detallat que al centre hospitalari seguint els protocols establerts pel Departament de Salut, ja s’ha confinat tota una planta per atendre este tipus de pacients que puguin anar arribant. “Anirem augmentant plantes si fa falta”, ha afegit. Així mateix seguirà una planta destinada a pacients immunodeprimits, així com una altra per a pacients de cirurgies urgents.

“Els estudis diuen que un 20% de les persones que tindrà coronavirus tindrà patologia greu. L’expansió és gran. Pensem que els pacients ens arribaran amb alta freqüència per això s’estan alliberant llits. A nivell professional, estem protegint el professionals”, ha detallat la directora de l’Hospital.

Una altra de les mesures que es preveu es cridar, si és necessari, professionals inactius i jubilats. De fet, ja s’ha fet així amb un cirurgià que es trobava jubilat parcialment. També es demana limitar al màxim el nombre d’acompanyants als Hospitals i centres mèdics.
 

El sostdirector de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, Conrad Cases Foto: Sofia Cabanes



S’esperen més casos

Les Terres de l’Ebre han confirmat els primers casos de coronavirus i no seran els únics. Així ho preveu el Departament de Salut, tal com ha confirmat el sost-director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya  del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, Conrad Cases: “És esperable que apareguin nous casos en els propers dies. Perquè l’efectivitat de la feina que fem ara es veurà segurament en els propers 15 dies”, ha constatat.

Tot i això, Cases es manifesta optimista. “Tenim un bon pronòstic. Estem en fase descendent de la fase de grip estacional. Les 6 persones positives i els seus contactes estan perfectament identificats i es coneix la cadena de transmissió”.

No obstant, encara s’està investigant quina ha pogut ser la cadena de transmissió en el cas de la cirurgiana del centre. “En el cas de la cirurgiana no se sap. Sembla que no té a veure en la família, s’està estudiant. No ens volem precipitar a l’hora d’extraure conclusions”, ha explicat Mar Lleixà. No obstant, fonts del Departament indiquen que el contagi provindria d’un contacte amb Madrid.

Coordinació a l’Ebre

Davant de la situació. La Delegació del Govern a l’Ebre ha creat un canal de comunicació directe amb els 52 alcaldes dels territori i els presidents de les EMD. “Ens comuniquem al segon. Ens trobem en una situació extraordinària i totes les mesures de protecció són importants”, ha explicat el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés.