Unió de Pagesos avisa que l'acord de lliure comerç amb Vietnam perjudicarà greument el sector de l'arròs

El sindicat remarca que els preus de l'arròs blanc importat d'este país són 50 euros per tona més baixos que a l'Estat

Imatge d'arxiu de la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre.
Imatge d'arxiu de la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre. | Josep M Montaner
Redacció
12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:03h
Unió de Pagesos ha alertat que l'acord de lliure comerç amb Vietnam aprovat este dimecres pel Parlament Europeu podria perjudicar greument els productors del continent. Remarquen que, segons les dades publicades pel Ministeri d'Agricultura, que el preu actual de l'arròs blanc importat del país asiàtic està al voltant dels 335 euros la tona, sense l'aplicació de l'acord preferencial, mentre que a l'Estat se situa en 485 euros la tona. El país asiàtic produeix 44,2 milions de tones anuals, enfront de les 836.000 de l'Estat espanyol, 245 de les quals es dirigixen a l'exportació a altres països europeus. Això, detallen, posa en risc la producció a la península Ibèrica, que durant els últims vint anys ha passat de 122.000 hectàrees a 103.800.

El sindicat agrari ha reclamat a la Comissió Europea que supervise el flux d'importacions i l'eventual aplicació de la clàusula de salvaguarda, com en el cas de Cambodja i Myanmar, acords que, asseguren, també han tingut un impacte "molt fort" en el sector i han "reduït dràsticament" la quota al mercat comunitari. Temen, en este sentit, que els controls de volums, dates i preus d'entrada, puguen tornar a escapar al control de les institucions comunitàries, com ha succeït en el cas de les importacions de tomàquet del Nord d'Àfrica.

En este context, lamenten que les mesures correctores sempre s'han adoptat a posteriori, "un cop l'incompliment del que s'ha pactat ja ha desencadenat la crisi en el sector en qüestió". També critica les reticències a aplicar la clàusula de salvaguarda fins i tot en casos flagrants de "desequilibri greu dels mercats".