Unió de Pagesos xifra en 1,7 MEUR les pèrdues pel temporal als arrossars

El sindicat quantifica que l'entrada d'aigua de mar ha afectat més de 2.600 hectàrees al Delta

Arrossaires comproven l'aigua del mar que ha entrat als arrossars de la bassa de l'Arena del delta de l'Ebre
Arrossaires comproven l'aigua del mar que ha entrat als arrossars de la bassa de l'Arena del delta de l'Ebre | ACN / J. Marsal
Redacció
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:57h
Unió de Pagesos ha calculat que l'entrada d'aigua de mar durant el temporal ha afectat 2.628 hectàrees de cultiu d'arròs al delta de l'Ebre. També hi ha "múltiples desperfectes" causats pels aiguats. La pèrdua de producció serà d'un 20%, uns 4 milions de quilos d'arròs amb un valor comercial d'1,2 milions d'euros. Sumats els costos de les reparacions, les pèrdues s'eleven a 1.726.974 euros. Dimecres, el sindicat ha convocat una protesta amb tractors o vehicles privats que anirà des de Deltebre Baix Ebre fins a la platja de la Marquesa. La marxa tindrà per lema 'Ni un pam més enrere'.

A més dels 1,2 milions d'euros que perdran amb la reducció de la collita de l'arròs, els agricultors preveuen que caldrà fer tasques d'anivellament als camps per aconseguir una bona làmina quan s'inundin i que asseguri el creixement de les plantes (135.000 euros). També s'hauran de refer els marges de separació entre parcel·les i els dics que separen els espais de desguàs i els de rec (92.000 euros). Al mes de maig també s'hauran de repetir els tractaments amb saponines contra la presència del caragol maçana a la zona (200.000 euros).

Estes despeses s'afegeixen a la tasca urgent d'injectar aigua dolça als camps de conreu per eliminar-ne l'aigua salada de mar, feina que el sindicat valora en 99.974 euros i que s'ha d'afegir als danys a les infraestructures de reg i les estacions de bombeig, malmeses pel temporal, de les comunitats de regants.

Unió de pagesos demana ajudes directes o crèdits tous al Ministeri d'Agricultura per compensar la pèrdua de collita que s'espera per aquest any i requereix al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació un seguiment de l'evolució dels cultius per tal de valorar correctament cada cas. També es demana als ajuntaments dels municipis afectats una exempció del pagament de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) en el cas dels propietaris afectats pel temporal, sempre que aquest impost sigui compensat i assumit per Hisenda, i l'adequació dels mòduls de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i la moratòria de les quotes de la Seguretat Social per als productors damnificats.