JxCat demana al govern espanyol declarar zona catastròfica el Delta i la costa catalana

També l'insta a incorporar als Pressupostos de l’Estat els recursos suficients per reparar els danys i a adoptar les mesures necessàries per previndre futures catàstrofes

El riu Ebre desbordat a la zona del Zigurat de Deltebre, a la desembocadura.
El riu Ebre desbordat a la zona del Zigurat de Deltebre, a la desembocadura. | Cedida
Redacció
24 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:23h
Junts per Catalunya ha presentat una proposició no de llei al Congrés mitjançant la qual demana al govern espanyol que declare zona catastròfica els municipis catalans afectats pel temporal Gloria. La proposició sol·licita "la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil a aquells municipis catalans afectats pel temporal Gloria i, en particular, als municipis costers, als afectats per les riuades i al Delta de l'Ebre". També l'insta a incorporar als Pressupostos de l’Estat els recursos suficients per reparar els danys i a adoptar les mesures necessàries per previndre futures catàstrofes.

“La combinació de vent, pluja, onatge i neu ha fet de la borrasca Gloria un temporal sense precedents en els últims trenta anys a Catalunya” apunta el text en la seua introducció, tot recordant que ha causat la mort de quatre persones i una desaparició, a les quals se sumen nombrosos danys materials i un enorme impacte ambiental.

Uns danys dels quals “el Delta se n’ha endut la pitjor part: fortes pluges, l’augment del nivell del mar i les fortes onades han inundat el Delta”, exposen. “La pitjor part es la zona nord del Delta, on l’aigua salada ha aconseguit entrar tres quilòmetres endins ocupant més de 3.000 hectàrees amb una alta probabilitat de perdre la collita d’arròs i les activitats aqüícoles i pesqueres”, afegix. A més, apunta que “el fort onatge ha fet desaparèixer 25 metres la línia de costa, equivalent a cinc anys, i ha accelera una imparable regressió de la línia costanera en cas de no adoptar mesures urgents per evitar-ho”.

Davant esta situació, insta el govern de Pedro Sánchez a aprovar la declaració, així com "a incorporar al proper projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat els recursos suficients per reparar els danys i adoptar les mesures necessàries per previndre futures catàstrofes naturals semblants”.