La PDE advoca per reobrir el debat social per trobar «solucions definitives» per al Delta

La plataforma demana als polítics que “siguen curosos amb les seues declaracions”

Manifestació a Barcelona en defensa de l'Ebre. Foto de 2016.
Manifestació a Barcelona en defensa de l'Ebre. Foto de 2016. | Adrià Costa
Aguaita.cat
23 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:16h

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) assegura en una nota de premsa que “ara és un moment de fer propostes i debats per poder trobar solucions definitives” per al Delta de l’Ebre. La PDE subratlla la  importància que diferents actors socials puguen participar en la presa de decisions “ja que esta en joc el futur de tota una societat”.


En referència a les declaracions, entre d’altres, del president de la Generalitat, Quim Torra, que ahir des de Deltebre va assegurar que el que s’ha viscut al Delta es “una catàstrofe natural” i es va comprometre a tirar endavant un pla d'acció per aportar solucions, la PDE insta els representants polítics a “ser curosos en les seues decisions”. “No ens voldríem trobar, passat un temps, una altra vegada en una situació d’abandonament”, lamenten.

Segons la plataforma antitransvasista, el model territorial català “es desequilibrat i  ignora les necessitats de les Terres de l’Ebre”. Tenim com a exemple el transvasament a Tarragona, “una canonada per on se’n va una part del futur del territori”, subratllen.

Des de la PDE consideren que els danys de la borrasca Glòria sobre el Delta de l’Ebre son un fet degut al canvi climàtic. Per la qual cosa no es pot descartar que torne a passar. “el Delta de l’Ebre és un ecosistema singular, vulnerable i fràgil i s’ha vist greument afectat amb conseqüències que en el seu dia s’hauran d’estudiar”, afegeixen.

La PDE recorda que “ja fa molts anys” que adverteix “de la indiferència, quan no oblit, de les diferents administracions en allò que fa referència  a la protecció del Delta” i denuncien especialment la política i la gestió  de la Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE) i del Ministeri de Medi Ambient del govern central ja que “amb els seus plans hidrològics han ignorat històricament la problemàtica del tram final de l’Ebre”.

Segons la PDE, la debilitat del Delta de l’Ebre ve donada per la sobreexplotació del riu. “A les 980.000 Ha de regadius i prop de 200 embassaments existents el pla hidrològic ha sumat 450.000 ha de nous regadius i 52 nous embassaments. Molta pressió per al riu i no queda aigua per al Delta”, manifesten. En este sentit recorden que el Delta necessita aigua i sediments, “per tant , demanem que les gestions vagen en este sentit”.