La mar engoleix bona part del litoral del Delta en una de les pitjors llevantades que es recorda

Les ones han fet entrar l'aigua salada fins a 3 km endins del Delta i el riu Ebre ha quedat desbordat en el seu tram final| L'alcalde de Deltebre assegura que és la pitjor llevantada dels últims temps i que l'escenari és "dramàtic"

El riu Ebre desbordat a la zona del Zigurat de Deltebre, a la desembocadura
El riu Ebre desbordat a la zona del Zigurat de Deltebre, a la desembocadura | Lluís Soler
21 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:50h
El Delta de l'Ebre està patint una de les llevantades més salvatges que es recorden. La borrasca que des d'este dimarts ha portat un temporal d'aigua, vent i neu a les zones més altes, promet deixar una petjada en forma de destrosses com no es recorda en anys. 

Els Ajuntaments de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja alertaven este dilluns a la nit que dels efectes d'este dimarts podien ser importants. Fins i tot "esgarrifoses", apuntaven, a la zona de l'Illa de Buda, a la desembocadura del riu. I els pronòstics no han fallat. El fort fent ha desbocat la mar terra endins i a això cal sumar el desbordament de l'Ebre en el seu tram final.

L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha relatat a l'aguaita.cat quina és la magnitud de la llevantada sobre el terreny. El riu Ebre s'ha desbordat a la zona del Garxal, que ha quedat completament inundat. A la Bassa de l'Arena també és impossible accedir, la platja ha quedat engolida per l'aigua i ha passat el mateix a bona part de Riumar. Les bombes de la Comunitat de Regants de la Dreta no donen a l'abast i no poden evacuar l'aigua que entra. A més, 3000 ha d'arrossars han quedat inundats d'aigua salada. "No recordem res semblant. És dramàtic veure com es desborda el riu i entra la mar quilòmetres endins", exposava Soler. Això sense comptar totes les destrosses al nucli urbà "arbres caiguts, pals de llum tombats, les instal·lacions de les ambulàncies del SEM han quedat inundades i ha saltat la teulada,.... dramàtic".

La força de la mar és tal que, segons els primers càlculs, hauria entrat fins a 3 km Delta endins des de la platja de la Bassa de l'Arena. "Esta llevantada supera qualsevol de les anteriors", exposa consternat l'alcalde. "I això que encara ens queda tot el dia d'avui. Això no ha acabat i anirà en augment".



L'últim gran episodi de llevantades amb danys molt importants va ser al desembre de 2016. Aleshores, l'Ajuntament de Deltebre va decidir actuar i construir una escullera de pedres per evitar l'avanç de la mar. "El que estem vivint avui no té res a veure. Això no ha passat mai de la vida, l'aigua salada ha cobert 3 km Delta endins. Pinta molt malament", afegia.

L'alcalde, regidors, membres de la Comunitat de l'Esquerra i tècnics han visitat estat matí les zones afectades. Encara és aviat per avaluar danys, però calculen que les afectacions d'avui aniran a més en les properes hores.
 

L'aigua salada ha entrat, segons els càlculs de l'Ajuntament de Deltebre, 3 km endins. Els accessos han quedat tallats Foto: Dani Rajadell

 

La Taula de consens pel Delta, que agrupa tots els agents del territori farà un primer pronunciament sobre la situació este dimarts. 

A falta de tenir unes avaluacions dels danys més acurades, la borrasca Glòria ha provocat una entrada del mar sobre el Delta preocupant.

També caldrà estudiar les afectacions sobre dos punts més especialment sensibles del litoral deltaic, com és l'Illa de Buda (Sant Jaume d'Enveja) i la Barra del Trabucador (la Ràpita) que este dilluns ja van patir inundacions molt fortes. 
 

Platja del Trabucador este dilluns. Foto: Meteo Montsià