Ascó viu fins diumenge una festa de Sant Antoni carregada de tradició, devoció i actes per divertir-se

Enguany coincidix amb l’estrena dels majorals -Xavier Sans, Miquel Biarnés i Albert Plaza- que fins el 2022 encapçalaran la festa

Redacció
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:41h
La ballada de la jota a redós de la foguera és un dels actes obligats de la festa.
La ballada de la jota a redós de la foguera és un dels actes obligats de la festa. | Cedida
La vila d’Ascó ja està immersa en la festa major d’hivern en honor a Sant Antoni, que tindrà lloc fins diumenge 19 de gener. Quatre dies intensos amb un variat programa d’actes que conviden a viure este esdeveniment festiu al carrer malgrat el fred del gener. Esta és una cita obligada en el calendari del municipi, que combina tradició, devoció i diversió, i tot un seguit d’ingredients que la van fer mereixedora l’any 2010 de la declaració per part del govern de Catalunya de festa patrimonial d’interès nacional. 

Per elaborar el programa d'actes, cal destacar la tasca que duen a terme els Majorals, tres persones que en períodes de tres anys s’encarreguen de la seua organització i sobre ells recau bona part del protagonisme. Precisament enguany coincidix amb l’estrena dels majorals -Xavier Sans, Miquel Biarnés i Albert Plaza- que fins el 2022 encapçalaran la festa i seran responsables de la seua perpetuació.

Tot i que com en tota festa major el ball amb les orquestres, concerts i dj’s, els àpats populars i els espectacles també en formen part, el principal corpus festiu està marcat per la tradició com és la recollida de la llenya que alimenta la foguera de la festa, la plega o capta de diners pels carrers del poble, els Tres Tombs i la benedicció dels animals, el trasllat de la imatge del Sant a casa d’un dels Majorals que el custodiarà durant tot un any, les corrides de cavalls, matxos i rucs, i la ballada de la jota a redós de la foguera que durant tres vespres-nits acull la festa al seu voltant.

Un moment de retrobada que de ben segur farà gaudir els veïns, els asconencs que viuen fora de la vila i els molts visitants que durant estos dies s’hi aproparan per gaudir de la festa major.

Podeu consultar aquí el programa d'actes.