El ple de Tortosa descatalogarà el monument franquista de l'Ebre este dilluns

L'alcaldessa insisteix que és "un gest simbòlic" perquè el seu destí el resoldrà la nova llei de memòria històrica

Detall del monument franquista de Tortosa.
Detall del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Redacció
10 de gener del 2020
Actualitzat a les 11:56h
L'Ajuntament de Tortosa aprovarà la descatalogació del monument franquista en el ple ordinari de dilluns.

L'alcaldessa Meritxell Roigé ha insistit, però, que si es concreta la nova llei de memòria històrica al Parlament, la descatalogació patrimonial no tindrà cap efecte perquè la possible retirada del monòlit la definirà la normativa, que està per sobre del catàleg patrimonial del POUM de Tortosa que l'inventaria com a bé patrimonial cultural.

Mentre no s'aprovi la normativa s'iniciarà el tràmit amb la comissió de patrimoni de Cultura de la Generalitat. Roigé ha assenyalat que l'aprovació de la moció que han fet seua tots els grups municipals, excepte Ciutadans, és "un gest simbòlic".

La moció per descatalogar el monument franquista va quedar fora de l'últim plenari, per un defecte de forma i contingut. Ara la subscriuen tots els grups polítics municipals, excepte Ciutadans, i s'aprovarà dilluns.

El monòlit del riu Ebre es va incloure al catàleg patrimonial el 2006. Roigé ha assenyalat que ni ella ni l'anterior alcalde de CiU, Ferran Bel, estaven al capdavant del consistori quan es va aprovar aquell POUM però ha insistit que serà la nova llei de memòria històrica que preveu el Govern qui resolga si es retira i de quina manera. "Si existeix esta llei, és igual el que pose al POUM de Tortosa perquè una llei del Parlament està per sobre del planejament de la ciutat. És la que determinarà què fer. És un tema més aviat simbòlic que efectiu perquè no traurà el monument una modificació del planejament", ha explicat Roigé. "Ho he dit moltes vegades. No tenim competències per fer-ho perquè no està en un espai públic municipal", ha afegit.

Moció de censura desactivada per ERC
D'altra banda, que ERC donés este dijous per desactivada la possibilitat de presentar una moció de censura a l'alcaldessa, un cop el PSC ha tancat un acord de govern amb Junts per Tortosa, confirma per al cap de llista socialista, Enric Roig, "la línia erràtica" dels republicans que "ni han fet ni han deixat fer". El PSC havia estat els últims mesos una "línia roja" per als republicans en les negociacions d'un govern alternatiu amb Movem Tortosa i ara ho és Ciutadans, a qui necessitarien per poder presentar-la, amb el suport també de la CUP.

Roigé ha criticat que el cap de llista d'ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, condicione esta limitació a "l'actitud" de la cap del partit, Inés Arrimadas. "Que ERC es puga plantejar això... Abans la línia roja era el PSC i ara és la senyora Arrimadas. El mes que ve igual no ho és", ha ironitzat, sobretot perquè Movem Tortosa no dóna per enterrada esta alternativa. "Que ERC preferisca arribar a acords amb Ciutadans, a negociar i pactar amb el govern municipal, és trist per a la ciutat", ha dit l'alcaldessa. Roigé creu que l'oposició mantindrà "el no perquè no" i "posant bastons a les rodes a tot". "Això no és el que la ciutat necessita, les polítiques s'han de tirar endavant i prestar serveis públics i necessitem consensos", ha reclamat.

Roig ha criticat que la moció de censura s'haja plantejat "entre especulacions i pressions" però sense projecte de ciutat. "Podem parlar les vegades que calgue però no hi ha alternativa, perquè el senyor Faura no vol fer una moció de censura ni ha volgut mai donar suport a Movem per tirar endavant un govern alternatiu", ha assegurat el portaveu socialista.