L'Ajuntament de la Ràpita aprova un pressupost de 12,5 milions d’euros per a l’any 2020

Els comptes de l'equip de Govern d'ERC han rebut els vots favorables de Més Ràpita, l'abstenció del PSC i el vot en contra de Junts

L'aprovació del pressupost rapitenc en el ple celebrat este dimecres
L'aprovació del pressupost rapitenc en el ple celebrat este dimecres | Cedida
Redacció
19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 11:58h
L'Ajuntament de la Ràpita tindrà un pressupost de 12.549.000 euros per a l'exercici de l'any 2020. Els comptes de l'any vinent creixen en un 9% respecte els del 2019 i consoliden la tendència de reducció del deute, situant-lo en un 11%.

El plenari de la corporació, convocat en sessió extraordinària este dimecres, ha aprovat per una àmplia majoria els comptes municipals gràcies a un acord entre l'equip de govern d'ERC (amb majoria absoluta) i els dos regidors de Més Ràpita. Els dos regidors del PSC han votat abstenció i els únics vots en contra han estat els tres de Junts per Catalunya.

El regidor d'Hisenda de l'equip de govern, Albert Salvadó, ha agraït "l'esforç i la predisposició de Més Ràpita a negociar el pressupost" i ha afegit que "tenir majoria absoluta és un plus de responsabilitat". Segons Salvadó, els pressupostos de 2020 "són un pas endavant per a la Ràpita, per a la millora del benestar de la gent del poble". Segons el regidor d'Hisenda "este pressupost permet tirar endavant inversions que milloren, transformen i desenvolupen el nostre poble".

Per la seua banda, el portaveu de Més Ràpita, Pedro Hernández, ha celebrat l'acord amb el govern d’Esquerra, tot agraint que s'hagen acceptat les seues propostes: "sempre és millor que govern i oposició puguem anar junts. Són uns pressupostos adequats per a la Ràpita i per això hem donat suport i seguirem treballant amb responsabilitat i solvència".

El primer grup de l'oposició, Junts per Catalunya, però, ha rebutjat els pressupostos: "No veiem cap projecte de poble, amb unes inversions que fan riure", ha lamentat la seua portaveu, Helena Queralt.

La portaveu del PSC, Rosa Anglés, per la seua banda, ha lamentat no veure reflectida "la destinació de recursos per crear llocs de treball o desenvolupar una economia circular" en el pressupost.

Inversions planificades i d'urgència

Els primers pressupostos del nou mandat fan una aposta pels projectes que s'han de desenvolupar els propers anys a la Ràpita. Per això, habilita una partida de 130.000 euros per a la redacció d'estudis i projectes, entre els quals hi haurà la remodelació de l'edifici de les Duanes per convertir-lo en un espai d'emprenedoria i coworking, l'arranjament de l'avinguda Pare Castro o la urbanització del tram del carrer Constància on recentment s'han enderrocat cases. El Govern municipal ja ha tramitat diferents subvencions amb la Generalitat, la Diputació i la Unió Europea per poder executar estos projectes.

També s'ha pressupostat 100.000 euros per començar a executar el Pla Director de la Via Pública, un projecte que s'allargarà durant tot el mandat i que permetrà millorar els carrers del municipi. Així, aquest 2020 ja es redactarà el projecte i es faran les primeres obres en eliminació de barreres arquitectòniques, d'asfaltatge, de millora de les voreres i de senyalització de la via pública.

A banda, el pressupost preveu actuacions per la millora de la carretera del Poblenou, en l'arranjament de l'exterior de l'edifici d'entitats del carrer Convent, millores a l'auditori Sixto Mir, condicionament d'algunes illes de contenidors per adaptar-les al nou sistema de recollida d'escombraries automatitzada i actuacions de prevenció de riscos en episodis d'emergència (neteja de barrancs, franges de protecció contra incendis…).

En l'àmbit social, cal destacar que la partida dedicada a les subvencions per a les entitats municipals es manté en el mateix nivell de despesa que altres anys i que s'amplien les partides per les activitats que desenvolupen les regidories de Joventut, Educació, Participació Ciutadana i Polítiques Socials i Igualtat.