Els treballadors amb menys ingressos podran anar en cotxe contaminant per Barcelona un any més

L'ajuntament introdueix una moratòria per a les famílies amb sous inferiors a 8.000 euros a l'any

Senyalització de la Zona de Baixes Emissions, a la ronda de dalt
Senyalització de la Zona de Baixes Emissions, a la ronda de dalt | Adrià Costa
NacióDigital
10 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:07h
Si tens un cotxe considerat com a especialment contaminant, dels que a partir de l'1 de gener ja no podran circular per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, però guanyes menys de 8.000 euros a l'any i necessites el vehicle per anar a treballar, la prohibició no t'afectarà durant un any. Esta és la moratòria que introduirà la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant una al·legació d'ERC, a la normativa de la ZBE, que entrarà en vigor amb el nou any. 

L'excepció que s'introduirà a la normativa afecta un grup força minoritari de la població. Segons dades de l'Idescat, només un 6,3% de la població catalana guanya menys de 9.000 euros a l'any. El límit d'ingressos que marca la moratòria se situa clarament per sota del llindar de la pobresa, que -també segons l'Idescat- se situa en 10.981,4 euros l'any en les llars composades per un sol adult i sense infants.

ERC ja ha deixat clar que permetrà que s'aprove la normativa. El regidor republicà Max Zañartu ha afirmat este dimarts que el seu grup municipal "no s'oposarà" a l'aprovació de l'ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions (ZBE), encara que no ha aclarit si votaran a favor o s'abstindran, cosa que permetrà que prospere.

En una atenció als mitjans, Zañartu ha celebrat que s'han acceptat "la majoria" d'al·legacions que han presentat els republicans, com esta moratòria per als treballadors pobres i l'augment de punts de control de qualitat de l'aire a la ciutat. "També s'ha acceptat el caràcter finalista de les multes, que es recaptaran per a un fons d'emergència climàtica", ha explicat.

En este sentit, ha negociat amb el Govern municipal una moratòria d'un any per als vehicles tipus M1 i L -cotxes, motocicletes i ciclomotors- d'unitats familiars que acreditin uns ingressos de menys de 600 euros mensuals.

No obstant això, Zañartu ha dit que la ZBE és "clarament insuficient", i ha defensat incrementar les restriccions de manera gradual, alhora que es millora el servei de transport públic.