«Jornada dura, trista i vergonyosa per qui estime la llibertat», la paraules de Forcadell en el primer dia de protestes

L'expresidenta del Parlament va ser condemanda a 11 anus i mig de presó pel Tribunal Suprem

Concentració davant el Parlament amb el Govern, imatge d'arxiu.
Concentració davant el Parlament amb el Govern, imatge d'arxiu. | ACN
Aguaita.cat
15 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:08h
Carme Forcadell va ser condemnada ahir a 11 anys i 6 mesos de presó per sedició pel Tribunal Suprem, encapçalat pel jutge Manuel Marchena. L'expresidenta del Parlament, empresonada a Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona), va reaccionar a la sentència dient que "la injustícia ja s'ha consumat". 

Al final de la jornada d'este dilluns, Forcadell va agrair a tothom les mostres de suport que ha rebut i va assegurar que "tot i els murs, la vostra estima ens ha arribat carregada de força". Forcadell, en una piulada, denuncia que "avui ha estat una jornada dura, trista i vergonyosa per qualsevol que estime la llibertat i la democràcia. Com sempre, cuideu-vos". La republicana tanca la piulada amb un "ens en sortirem!". 
 
La sentència es va fer pública aquest dilluns, quan passaven pocs minuts de les 9 h. El jurat va decidir condemnar els presos polítics per un delicte de sedició i de malversació de fons públics, de manera que va descartar definitivament la rebel·lió defensada per la Fiscalia. Oriol Junqueras ha estat condemnat a 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació i esdevé la pena màxima. 

Per a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa l'alt tribunal va imposar penes de 12 anys de presó i 12 d'inhabilitació absoluta. Conjuntament amb Junqueras van estar condemnats per sedició en concurs medial amb un delicte de malversació de fons públics agreujat. Carme Forcadell va estar condemnada per un delicte de sedició amb una pena d'11 anys i mig de presó i el mateix temps d'inhabilitació absoluta, i Joaquim Forn i Josep Rull, a penes de 10 anys i mig de presó, i el mateix d'inhabilitació absoluta. Per la seva part, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van estar condemnats pel Suprem a nou anys de presó i nou d'inhabilitació. 

Pel que fa a Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, han estat condemnats per un delicte de desobediència a penes de deu mesos de multa, amb una quota diària de 200 euros. També han estat condemnats a un any i vuit mesos d'inhabilitació. La sentència absol dels delictes de malversació a Forn, Rull, Vila, Borràs i Mundó.