El Consell i els Col·legis de Veterinaris de Catalunya desmenteixen haver publicat un manifest de suport als correbous

Afirmen que el manifest fet públic per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines "s'ha d’entendre com una opinió purament personal i mai representativa del col·lectiu veterinari"

Sofia Cabanes
09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:51h
Plaça de bous de la Ràpita. Foto d'Arxiu
Plaça de bous de la Ràpita. Foto d'Arxiu | Sofia Cabanes
El Consell i els Col·legis Oficials de Veterinaris de les quatre demarcacions de Catalunya han emès un contundent comunicat en què desmenteixen haver signat un manifest  a favor dels correbous atribuït a esta institució per part de les penyes taurines.

Dissabte passat durant la celebració d'una assemblea informativa a Amposta convocada per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, el seu president, Santi Albiol, va informar als assistents que des "Col·legi de Veterinaris de Catalunya" s'hauria signat un manifest fet públic el mateix dissabte "signat 29 dels seus 31 professionals" i que "instaria el Govern a rectificar el text aprovat en el Parlament" en relació a l'abolició dels correbous.

Des del Consell i dels Col·legis Oficials de Veterinaris de Catalunya, però, desmenteixen aquesta informació. Consultats per aguaita.cat, des del Consell es respon que aquest manifest "el va elaborar un grup de veterinaris a títol personal i en cap cas ha estat emès ni pel Consell ni per cap dels Col·legis Oficials de Veterinaris de Catalunya". Afegeixen a més que "el Consell i els Col·legis representen un col·lectiu molt ampli de veterinaris amb opinions diverses i qualsevol manifestació a favor o en contra relacionada amb els espectacles taurins s'ha d'entendre com una opinió purament personal".

En realitat, els signants d'este manifest fet públic per les entitats taurines dissabte passat són 29 dels 31 veterinaris col·legiats que treballen, de forma remunerada, en l'aixecament de les actes que s'encarreguen de vetllar per "evitar el maltractament animal" i donar "un tracte correcte" als bous, segons ha constatat l'ACN, d'acord amb el que prescriu la llei 34/2010 que regula aquests actes, recorda el comunicat. "En cap cas", segons refermen des del Consell, representen cap dels òrgans oficials del Col·legi de Veterinaris de Catalunya.

En el comunicat remès als mitjans i signat pel Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya i els Col·legis Oficials de Veterinaris de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, afirmen que "es respecten les opinions personals de tots els veterinaris pel que fa a costums i tradicions amb participació d’animals o sense ells". I remarquen que aquestes institucions de representació dels professionals "apleguen un col·lectiu ampli amb opinions diverses i qualsevol manifestació a favor o en contra relacionada amb els espectacles taurins i bous tradicionals s’ha d’entendre com una opinió purament personal i mai representativa del col·lectiu veterinari".

La intervenció dels veterinaris en les festes tradicionals amb bous ve normativitzada per la llei 34/2010 de l'1 d'octubre. Esta llei estableix que els Col·legis Oficials de
Veterinaris fan la proposta de nomenament dels veterinaris habilitats per actuar com
agents de l’autoritat en les festes tradicionals amb bous. Per tant, l’actuació d'estos
professionals ha d’evitar sempre el maltractament animal i ha de procurar que en
estes festes populars es done un tracte correcte als animals, d’acord amb el que
estableix la llei, afirma el comunicat.

COMUNICAT del Consell i els Col·legis Oficials de Veterinaris de Catalunya