La Ràpita rememora els fets de l'1-O amb un acte senzill en l'escenari on es van produir les càrregues policials

El jutjat d’Amposta prorroga la instrucció de la causa contra Caparrós i Salvadó

Durant l'acte s'ha dipositat un ram de flors al monòlit que homenatja els ferits de l'1-O i s'ha cantat Els Segadors
Durant l'acte s'ha dipositat un ram de flors al monòlit que homenatja els ferits de l'1-O i s'ha cantat Els Segadors | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
01 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:34h


L'1 d'octubre de 2017, a les 9.15h, quan tot just s’havien iniciat les votacions del referèndum d'autodeterminació al voltant d’uns 200 antiavalots de la Guàrdia Civil iniciaven les càrregues contra els votants que s'aplegaven al pavelló firal de la Ràpita.

Dos anys més tard, en el segon aniversari d’aquells fets, l’Ajuntament de la Ràpita ha fet un senzill acte de memòria davant del monòlit que recorda aquells fets i homenatja el centenar de ferits provocats per la violència policial.

“La pretensió era humil. No volíem fer cap gran acte, ja el vam fer en la commemoració del primer aniversari, on vam fer un reconeixement a cadascun dels ferits i vam descobrir el monòlit que avui ens emmarca. Però sí que hem vist necessari fer un acte senzill i sentit, buscant la simbologia de les 9.15 del matí. L’hora que tots els rapitencs tenim present. L’1-O va marcar uns abans i després a Catalunya, però també aquí a la Ràpita”, ha expressat l’alcalde del municipi, Josep Caparrós.
 

Durant l'acte s'ha dipositat un ram de flors al monòlit que homenatja els ferits de l'1-O i s'ha cantat Els Segadors Foto: Sofia Cabanes


Caparrós, acompanyat d’alguns dels membres de la corporació municipal, representants de l’ANC i també del diputat Lluís Salvadó, ha llegit un manifest en què s'ha exigit que acabe la repressió policial i judicial contra l'independentisme. També s'ha demanat l'alliberament dels presos i l'arxivament de les causes obertes contra activistes i representants electes.

De fet, tant Caparrós com el tinent d'alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó, són els dos únics càrrecs públics de Tarragona i l'Ebre que segueixen investigats per la celebració de referèndum. La Fiscalia els atribueix delictes de desobediència, malversació i prevaricació i este mes de juliol va demanar una pròrroga de la instrucció, que el jutjat d'Amposta ha autoritzat i que pot allargar el procés un any i mig més. “Continuarem estant a l’expectativa.

Tenim la tranquil·litat i el convenciment que no vam cometre cap il·legalitat ni vam trencar cap normativa. Al contrari simplement vam estar al costat el poble rapitenc i català defensant la democràcia”, ha defensat l’alcalde.