Cristina Bestratén: «Situar A Cel Obert Festival al Nucli Antic de Tortosa, pretén donar-li el valor patrimonial merescut»

La sisena edició del festival d'art efímer en patis emblemàtics de Tortosa es podrà visitar del 4 al 6 d'Octubre

Cristina Bestratén del Pino, creadora de A Cel Obert Festival
Cristina Bestratén del Pino, creadora de A Cel Obert Festival | Cedida
27 de setembre del 2019
Actualitzat el 29 de novembre a les 19:28h
Cristina Bestratén del Pino (Tortosa, 1985) arquitecta de professió, codirixeix des del 2014 l’A Cel Obert, Festival d'Intervencions Efímeres de la ciutat de Tortosa que se situa en patis d'edificis amb un alt valor patrimonial. Una proposta que consisteix a convertir diferents emplaçaments amb un pes històric notori en escenaris de creacions artístiques efímeres. Amb motiu de la celebració del Festival A Cel Obert, el casc antic s'omple de creacions artístiques realitzades exclusivament per a l'ocasió i es generen recorreguts perquè la gent puga gaudir d'estos elements arquitectònics tan singulars i destacats. Els artistes, els patis i els visitants són els protagonistes.

Des de l’any 2015 A Cel Obert està integrat a la Xarxa Transversal, dins el projecte Transefímers, juntament amb el festival Mau de Granollers, el FesCamp de Sant Cugat, el Lluèrnia de la ciutat d’Olot… Tots ells, festivals que aposten per l’art efímer com a eix vertebrador.

Comvasorgirlaideadecrearunfestivald'artefímera Tortosa? 
Com a arquitecta he participat en molts festivals d'arquitectura efímera, ja que és un concepte que m'agrada i com a tortosina em vaig adonar que teníem el mateix patrimoni o qui sap sí millor al d'altres indrets i que no ho potenciàvem prou. En adonar-me d’això, em vaig posar a fer feina.


Quinafinalitatusproposàveuen  ACelObertalnucliantic?

És al nucli antic on es concentra la major part de riquesa patrimonial de Tortosa. La finalitat del Festival és el de promoure el patrimoni de la ciutat, donar-li esplendor i convertir-lo en protagonista d’un esdeveniment artístic contemporani. El fet de convertir cada un dels patis seleccionats en el marc d’una obra d’art efímer possibilita que la gent conegui els espais i que pugui gaudir de les seves possibilitats com a elements de noves creacions. 
Si el patrimoni representa el passat més rellevant d’un lloc, les diferents activitats que en ell s’hi realitzen, i amb la projecció que comporten, representen el potencial del seu present. D’aquesta manera la imatge del nucli antic de la ciutat es veurà enfortida, ja que serà vista com a capaç de conservar el patrimoni, exhibir-lo i també d’elaborar alguna cosa nova i diferent amb ell.


Quèéselmésmeravellósd'unapeçaefímera?Nousfapenadesmuntartotalafeinafetaalcapdepocs?

Justament que sigui efímera, ja que només pots gaudir-la durant els pocs dies per als quals ha estat pensada i ja no la podràs veure mai més. És una peça irrepetible, amb un inici i un final molt marcat. A més a més, té la gràcia que aquestes obres s’instal·len en espais que van ser creats justament per a tot el contrari, per perdurar.

Quinséseltemad'aquest?Creusquedonaràdesi? L'artsensepassióenquèqueda?

El tema de la Passió, vam pensar que donaria lloc a moltes interpretacions perquè cada artista ho pugui plasmar segons el que li transmet. Per a uns la passió serà erotisme, luxúria per a altres pot ser afligiment, patiment, per a altres deliri...

L’art sense passió en què queda…? Una obra d’art pot transmetre sentiments molt diversos, no totes convencen ni agraden a tothom, però sí que crec que és imprescindible que el creador de l’obra estigui apassionat amb la seva feina perquè el resultat sigui òptim. 

Quinesnovetatsheupreparatper aquestaedició?

Enguany com a novetat hi ha una secció del festival que es diu A Cel Cobert. Comparteix els mateixos objectius que el A Cel Obert, en la diferència que estan en espais patrimonials coberts on s'ubicaran diferents disciplines artístiques. Pot haver-hi arquitectura efímera però també dóna peu a posar projeccions audiovisuals, performance amb música electrònica, espectacles de dansa contemporània, com l’espectacle ÀER, on una de les ballarines és la tortosina Anna Hierro i la música ha estat creada pel tortosí Carlos Martorell. Amb A Cel Cobert busquem també aquesta dualitat entre una peça contemporània i un espai històric i a diferència del A Cel Obert, el Cobert, s'obrirà dins un horari marcat.


Heutrobatsinergiespelcamíqueushanajudataconsolidar-vos i ferd'ACelObertunfestivaldereferència?

La veritat, tot i que costa trobar ajudes estem molt agraïts a tots els que ens han donat un cop de mà des de la primera edició del Festival i és gràcies a ells que s'ha consolidat i s'ha fet gran. La dificultat no està només a trobar algú que vulgui apostar per tu, sinó que després hi vulgui continuar. I això ens ha passat amb tots els col·laboradors, especialment amb el Campus Extens de la URV que va confiar amb nosaltres des de la primera edició. Enguany Òmnium Cultural s'ha sumat al projecte, ja que A Cel Obert, com ells, aposta per la cultura i pel territori.

Sovintensemmirallemenlesgransobresd'arquitecturaenelsnostresviatgesperò, se li dónaprouvaloralpatrimonilocal?

De vegades costa valorar-lo però també és per desconeixença i el festival A Cel Obert el què vol és donar a conèixer el patrimoni, que la gent sigui conscient del que tenim.
Sovint fem viatges fins a l'altra punta de món per a veure segons quins edificis i desconeixem el valor arquitectònic proper.
Pensar, això ho tinc aquí al costat, ens fa no apreciar-ho. Crec que amb les 5 edicions, el Festival ha aconseguit que actualment molta gent conegui espais de la ciutat que desconeixia.

Sihasd'escollirambquinpatietquedesdeTortosa?

Amb els Reials Col·legis, les paraules sobren. És molt difícil competir contra el pati de Sant Jaume i Sant Maties. De fet, la majoria dels participants del A Cel Obert volen instal·lar la seva obra allí però no sempre pot ser.

Teniuperspectivesdemoure'ligualqueheufetambJesús i buscar altresemplaçamentsebrencs és un festivaltortosí en essència?

Tot és posible, ja que al final el festival va d'això, de redescobrir el nostre patrimoni. A Tortosa n’hi ha molt i de molt ric, però no és exclusiu de la resta de Terres de l'Ebre. A Jesús, sense anar més lluny, hi ha molts convents amb espais interiors que no solen estar oberts al públic en general i que a poc a poc també volem anar obrint. Aquest any, com a novetat, es podrà visitar un petit pati del Convent de les Carmelites Descalces de l’EMD de Jesús.

Quètrobaràlagentques'acostiperprimeravegada a l'A CelObert?

Molta passió! Tant com a concepte materialitzat (el que veurem) com en la il·lusió que els participants han posat en l’elaboració de cada una de les obres. També podrà participar de les diferents activitats, com són les visites guiades, la festa dels artistes del dissabte a la nit, l’entrega de premis…