Ple absolut en la primera Verema Solidària del 2019, celebrada a Gandesa

S'han pogut recaptar 3.500€ | És la primera de les quatre veremes solidàries de què consta esta edició, que també visitarà el Priorat, el Pallars Jussà i l’Alt Camp

Es va escollir la finca de Lo Grau de l’Inquisidor –amb varietat de garnatxa blanca– per veremar
Es va escollir la finca de Lo Grau de l’Inquisidor –amb varietat de garnatxa blanca– per veremar | Cedida
Redacció
09 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:09h
Cartell d’entrades exhaurides a la primera Verema Solidària 2019, al celler Herència Altés, a Gandesa (la Terra Alta). Les poques places lliures que quedaven es van acabar d’ocupar els dies anteriors per l’efecte boca-orella i la jornada, celebrada este dissabte, va aplegar el centenar de veremadors solidaris i una trentena més de persones entre equip d’organització, personal del celler i personal de suport. Això ha suposat uns donatius per valor d’uns 3.500€ que, sumats a la resta de projectes de Verema Solidària, ara mateix ja arriben a la quantitat de 12.072€.
 
Va ser una verema de tarda-vespre, per mirar de fer més suportables les condicions climàtiques de finals d’estiu, i d’estil tradicional. Es va escollir la finca de Lo Grau de l’Inquisidor –amb varietat de garnatxa blanca– per veremar durant una hora aproximadament, acompanyats del so de les gralles de l’Embolic de Batea i dels carros tirats pels matxos de Demetrio per recollir les caixes de raïm tal com es feia en temps passats. Els més petits també van poder provar l’experiència de trepitjar raïm abans de ficar-lo a la càmera frigorífica. La collita de Verema Solidària servirà per fer un vi que estarà llest a partir del maig de 2020.
 
La segona part de la jornada va comptar amb un recorregut per les instal·lacions del celler –zones de recepció del vi, triatge, tancs inoxidables, barriques de fusta i formigó, planta embotelladora– i la història i filosofia mediambiental del celler, juntament amb una mostra de vins de cellers de proximitat de la Terra Alta i les explicacions dels projectes socials.
 
Les aportacions d’aquesta quarta edició de Verema Solidària aniran destinades en un 60% a dos projectes: Ambtu, de l’Associació Quilòmetre Zero, que consisteix en  voluntaris que acompanyen als menors tutelats per l’administració en el procés d’emancipació quan compleixen 18 anys. El projecte Ambtu, a Barcelona, porta realitzades 377 parelles de mentoria. L’aportació de Verema Solidària servirà per estendre’l a la demarcació de Tarragona. El segon projecte finançat aquest 2019 es Llavors d’oportunitats de la Fundació Alba Futur que té com a objectiu millorar la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual al Pallars Jussà creant llocs de treball dignes tot recuperant al mateix temps els productes propis de l’horta d’aquesta comarca.
 

Es tracta d'una jornada festiva i tradicional Foto: Cedida


 
La resta de donacions de Verema Solidària aniran destinades a realitzar una formació en captació de fons oberta a totes les organitzacions dels territoris i a cobrir el cost d’estructura i plataforma.
 
Les properes veremes solidàries d’enguany seran:
 
14 de setembre. Cellers Scala Dei. Escaladei. Priorat.
22 de setembre. Xic’s Cal Borrech. Figuerola d’Orcau. Pallars Jussà.
6 d’octubre. Mascorrubí Heretat 1297. Pla de Manlleu. Alt Camp. 

A banda de les veremes també es recullen fons amb la venda de les ampolles elaborades a cada edició i amb iniciatives solidàries vinculades a aquest projecte, com ara les jornades de portes obertes que organitzen alguns cellers. Finalment, el mes de maig es fa un tast amb maridatge dels vins d’aquella anyada, realitzat per un xef de prestigi internacional.
 
Patrocinadors
 
Verema Solidària compta actualment amb el patrocini d’Herència Altés, Cellers Scala Dei, Heretat Mascorrubí 1297, Xic’s de Cal Borrech, Parlem Telecom, New Group Maquinaria Moderna, Coral Transports, Joan Cortiada i Verallia Spain. També compta amb la col·laboració de Cafès Novell, Cal Feru, Euroselecció-Riedel, Kartox, Creu Roja, Jardicamp, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), Temps de Vi i Vins a la Vila. Finca Parera i Celler Credo, cellers coorganitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor del mateix.