L'Hospital Comarcal Móra d'Ebre estrena un nou mamògraf per detectar el càncer de mama

És el tercer que la Fundación Amancio Ortega ha cedit als hospitals de les TE en els últims mesos

Redacció
28 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:36h
És el tercer aparell cedit per la fundació als hospitals ebrencs en els últims mesos.
És el tercer aparell cedit per la fundació als hospitals ebrencs en els últims mesos. | Cedida
El passat mes de juliol va entrar en funcionament el nou mamògraf de l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre, el tercer que la Fundación Amancio Ortega ha cedit als hospitals de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. En concret a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, a l’Hospital Comarcal d’Amposta i a l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre.

Els mamògrafs aporten equipaments de tecnologia per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama d’última generació. Concretament, a Catalunya s’acabaran substituint un total de 43 mamògrafs, cosa que permetrà que no en quede cap d’analògic i per tant que siguen tots digitals. A més, els ubicats en hospitals de referència, com ara l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, incorporen tomosíntesis, les mamografies realitzades en 3D.

El tractament de l’oncologia és una de les prioritats del Govern reflectida en el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020. Un pla que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020. Les prioritats són la prevenció, el control, el tractament, l’atenció a la cronicitat, l’equitat territorial, l’alta especialització en el càncer i la recerca de la malaltia, així com la necessitat de potenciar la cooperació entre l’atenció primària i els hospitals.

Les previsions indiquen que entre 2010 i 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 a 26.450) i en un 24,5% en les dones (de 14.700 a 18.350), en part per l’envelliment de la població i per l’impacte del tabaquisme en les dones.

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seua vida. Reduir l’impacte del càncer en la població catalana és també un dels objectius del Pla de Salut de Catalunya.

Des de l’any 1993, la mortalitat per càncer ha disminuït de forma significativa. Cada vegada hi ha més persones que han patit un càncer i s’han curat com a conseqüència dels avenços en el diagnòstic i en el tractament. Això implica que cada vegada s'és més capaç de cronificar la malaltia i augmentar la supervivència.