La rapitenca Carme Cruelles guanya el premi de poesia Joan Guasp

L’escriptora i professora de l’Institut Els Alfacs ha rebut el guardó que atorga la vila Consell de Mallorca pel seu treball El naufragi de la llum

Carme Cruelles, recollint el guardó este dissabte a la nit.
Carme Cruelles, recollint el guardó este dissabte a la nit. | Cedida
Redacció
25 d'agost del 2019
Actualitzat a les 10:03h
L’escriptora i professora de la Ràpita Carme Cruelles Rosales ha rebut el premi Joan Guasp de poesia de la vila Consell de Mallorca, dotat amb 1.500 euros, amb l'obra El naufragi de la llum, que es publicarà esta tardor per l’editorial Balèria.
 
Este dissabte 24 d’agost a la nit, a la sala de plens de l’ajuntament de mallorquí de Consell, l’escriptora i professora de l’INS Els Alfacs ha rebut el premi per este treball que presenta certs ressons vinyolians i també, en algun vers, s’hi veu la influència de la poeta Zoraida Burgos. En el conjunt de poemes guardonat es percep una veu poètica singular i amb una simbologia recurrent i evocadora de contextos propers. Una obra intensa i impactant on els poemes passen d’una situació claustrofòbica, asfixiant i privada de llibertat a una altra de vertiginosa i abastadora d’horitzons llunyans i plens de llum. L’autora torna a mostrar passió per les formes poètiques japoneses (tankes) en una secció amb regust de mar i amb clares referències a les Cases d’Alcanar, localitat amb la qual també se sent molt vinculada. L’obra, a més, troba una mena de fil conductor a partir d’un conjunt d’assemblatges (composicions tridimensionals que combinen objectes no artístics) l’autora de les quals és l’artista també rapitenca Marta Vidal.

Recordem que Carme Cruelles va obtindre el premi Joan Teixidor d’Olot l’any 2016 amb el conjunt de haikus Delta publicat per l’editorial Viena, va donar a conèixer al premi Xavier Casp de poesia de Carlet del 2016 l’obra Com fileres de formigues de l’editorial Neopàtria i va aconseguir el premi de poesia Pere-Enric Barreda d’Ares del Maestrat amb el recull Taxi l’any 2018. D’altra banda, La pols dels dies és la darrera novel·la de l’autora publicada per edicions Onada i que ha rebut bones crítiques dels lectors.

També ha col·laborat en diverses obres de caràcter col·lectiu o més informals com ara l’escape book Remer, que es va presentar a la segona festa Orígens de la Ràpita per tal de recaptar fons per a l’Associació de Remers de la Ràpita i on l’autora fa referència, de manera lúdica, a fets històrics rellevants de la població.