Endesa augmentarà el cabal de l’Ebre a Flix per tal que el municipi puga celebrar-hi actes de la Festa Major

La regulació del riu es realitzarà entre les 4 de la tarda i les 9 del vespre

Central hidroelèctrica de Flix
Central hidroelèctrica de Flix | Cedida
Redacció
14 d'agost del 2019
Actualitzat a les 11:34h
Endesa ajustarà este dimecres el turbinat de la central hidroelèctrica de Flix per tal de poder garantir un cabal mínim que permeta celebrar els actes de la Festa Major del municipi que se celebren a l’Ebre.

La regulació del riu es realitzarà entre les 4 de la tarda i les 9 del vespre. En concret, des de la central hidroelèctrica de Flix es turbinarà prou aigua per assolir un cabal estable de 250 m3/s entre les 6 i les 8 de la tarda a la zona de la barca i el Club Nàutic, on es celebrarà el concurs del pal ensabonat, la cursa de natació, caiacs, jocs aquàtics, la llençada al riu de melons i síndries i l’estrella de la festa: les tradicionals curses de puntones (una embarcació amb quatre rems i un timoner), que reuneixen diverses embarcacions del territori per competir en el tradicional circuit que surt de la roca del Tormo per anar a girar a l’alçada del Club Nàutic i que acaba al pas de barca.

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control. En primer lloc, els tècnics d'Endesa realitzen un estudi previ des del Centre de Control d'Hidràuliques de la Companyia, situat a Lleida, en el qual es valora la quantitat d'aigua sol·licitada i disponible tenint en compte, d'una banda, l'estat actual dels rius i, per un altre, les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, sempre tenint en compte altres servituds que puguin haver-hi (regadius, aigua de boca, etc.). A partir d'aquest estudi i segons el punt de l'orografia en què sigui necessari fer la regulació del cabal s’activen les operacions per controlar-lo gràcies a l'existència dels embassaments i les centrals hidroelèctriques.