Agricultura destina 175.000 euros en ajudes per a la compra de saponines contra el caragol poma

L’ajut consistirà en la subvenció del 33% de la despesa realitzada pels agricultors.

Postes de caragol poma
Postes de caragol poma | CHE
Redacció
01 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:24h
El Departament d’Agricultura ha convocat una línia d’ajuts per un import de 175.000 € destinada a subvencionar els costos derivats de la compra de productes destinats a la lluita contra el caragol poma fabricats a base de saponines. El període que abasta els ajuts comprèn els tractaments efectuats o que s’hagin d’efectuar entre l’1 de setembre de 2018 i el 31 d’octubre de 2019. L’ajut consistirà en la subvenció del 33% de la despesa realitzada pels agricultors.
 
Una de les mesures de lluita més efectives contra el cargol poma és aplicar productes a base de saponines en aquelles parcel·les on hi hagi presència de cargol poma. És per aquest motiu que el DARP considera del tot necessari ajudar en la compra d’aquestes saponines mitjançant la concessió de subvencions als agricultors del delta de l’Ebre.
 
La lluita contra la plaga del cargol poma és un objectiu prioritari per al Departament d’Agricultura. Aquest objectiu, a l’hemidelta esquerre, se centra preferentment a rebaixar la densitat de les poblacions, evitar la invasió de noves parcel·les de cultiu i actuar sobre els arrossars ja envaïts per impedir que aquests arrossars siguin la font d’una nova invasió cap a altres camps o cap als sistemes de reg i drenatge. A l’hemidelta dret, on han aparegut focus puntuals, s’estan prenent mesures d’erradicació i també mesures preventives per evitar que les màquines agrícoles i els planters siguin fonts d’introducció del cargol cap a aquest hemidelta.
 
Poden ser beneficiaris i perceptors d’aquest ajut les persones físiques o jurídiques que siguin titulars d’explotacions agrícoles situades al delta de l’Ebre i que en el moment de la presentació de la sol·licitud hagin comprat saponines en el període fixat a la convocatòria de autoritzades per al cultiu de l’arròs per la Direcció General de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i que tinguin la condició de pimes.
 
Aquesta convocatòria té les característiques principals següents: la tramitació obligatòriament s’ha de realitzar per via telemàtica; i hi ha dos períodes per a la presentació de sol·licituds, un primer període entre el 31 de juliol i el 21 d’agost de 2019 per a la subvenció de les saponines comprades entre l’1 de setembre i el 30 d’octubre de 2018, i un segon període que començarà el 4 de novembre i finalitzarà el dia 18 de novembre de 2019 per a la subvenció de les saponines comprades entre 15 d’abril i el 31 d’octubre de 2019.