Cau una banda que va estafar ancians a Ulldecona, Alcanar i Vinaròs

Es feien passar per agents d'assegurances i exigien entre 1.000 a 4.000 euros

Una furgoneta de la Guàrdia Civil
Una furgoneta de la Guàrdia Civil | ACN
Redacció
22 de juliol del 2019
Actualitzat a les 11:56h
La Guàrdia Civil de Cullera (València) ha detingut quatre persones de 22 a 44 anys per presumptament estafar a persones majors de 75 anys mitjançant la seua implicació en accidents de trànsit simulats, per després fer-se passar per agents d'assegurances i exigir de 1.000 a 4.000 euros.

Gràcies a este operatiu s’han pogut resoldre delictes comesos a Alcanar i Ulldecona (Montsià) i Vinaròs (Baix Maestrat), entre d’altres. La banda també havia estafat ancians de Carcaixent, l'Alcúdia i Sagunt (València), Vall d'Uixó, Vinaròs i Orpesa (Castelló), Calldetenes i Canet de Mar (Barcelona), Sòria ( Soria) i Toro (Zamora).

Els implicats en l'operació 'Omene' presumptament estafaven la gent gran mitjançant un fals accident, tot i que no deixaven de banda el robatori amb violència si l'estafa es frustrava i es presentava l'ocasió. Totes les víctimes són majors de 75 anys, una d'elles de 86, de manera que "la vulnerabilitat era la part més explotada per l'engany".

El seu modus operandi consistia que un dels quatre actuava com un advocat de pas per Espanya a bord d'un vehicle de lloguer francès, mentre un altre donava cops al cotxe de la víctima triada amb bales o petites pedres, a més de ratllar-lo amb guix negre. Seguidament, el fals advocat parava a la víctima i li suggeria fer un acord amistós per un cop lleu al retrovisor, del qual li feia creure que no en funcionava la part elèctrica.

Les estafes continuaven amb una trucada telefònica ja feta pel suposat lletrat, amb el mòbil a la mà. A l'altre costat de la línia estava un altre dels sospitosos per a realitzar a posteriori el paper de 'ganxo' i fer-se passar per empleat de l'asseguradora. D'esta manera, el fals advocat s'oferia a trucar a l'asseguradora i fins i tot demanava a la víctima que li dictés el telèfon d'assistència en viatge de la seva assegurança, però després marcava el número del seu còmplice. Llavors passava el telèfon a la víctima perquè cregués parlar amb la seva asseguradora. Amb un elaborat guió, els quatre suposadament feien creure a la gent gran que si feien un acord amistós haurien de pagar una elevada franquícia perquè "els papers han de passar frontera". També els enganyaven amb què havien de passar un control mèdic d'avaluació d'aptituds per conduir i amb què podien perdre el seu carnet.

Tot això acabava de convèncer els perjudicats. Els estafadors els acompanyaven fins i tot al banc  per extreure sumes de diners amb què pagar en efectiu la suposada ruptura del retrovisor -de 1.000 a 4.000 euros-, amb la promesa de l'operador de la companyia de rebre un taló pel mateix valor al dia següent al seu domicili.

La investigació de la Guàrdia Civil es va complicar per l'absència de denúncies, ja que la gent gran, en veure’s enganyats al dia següent, no arribaven a comentar-ho amb les seues famílies i el amagaven la informació per vergonya. Després de les indagacions, l'operació va culminar amb la detenció dels quatre homes, d'origen francès, per múltiples delictes d'estafa, detenció il·legal, robatori amb violència o intimidació i pertinença a organització criminal. Se'ls van intervenir dos vehicles, telèfons mòbils i petits útils per presumptament dur a terme les estafes.