Cap de setmana de tradicions a l'Ametlla de Mar

L’estrena teatral de "La Cala, filla del mar i del vent”, la Diada dels Fideus Rossejats, i la Trobada de Vela Llatina ompliran d'història i costums marineres el municipi

Una trentena d'embarcacions de vela llatina participaran a la trobada.
Una trentena d'embarcacions de vela llatina participaran a la trobada. | Cedida
Redacció
05 de juliol del 2019
Actualitzat a les 18:22h
Este primer cap de setmana de juliol arriba carregat de tradicions a l’Ametlla de Mar, amb l’estrena teatral de "La Cala, filla del mar i del vent” a la platja de l’Alguer, la Diada dels Fideus Rossejats que arriba a un quart de segle de vida i la trobada de Vela Llatina al Golf de Sant Jordi, amb una trentena d’embarcacions.

Així, este dissabte es podrá gaudir del teatre a la platja de l’Alguer amb l’estrena de ‘La Cala, filla del mar i del vent’. L’arribada dels primers pobladors, la segregació del municipi, els inicis de la processó o les migracions de pescadors són una mostra dels fets que s’explicaran, en format teatral, en esta representació que començarà a les 22 h. L’autor i codirector de l’obra, Josep Tomàs Margalef, afirma que la protagonista serà la història que s’explicarà, més que els actors o els personatges. La idea de crear una obra de teatre amb la història calera va sortir des de la regidoria de Cultura, qui va confiar en Margalef per escriure-la i amb el Grup Escènic per representar-la. Amb ‘La Cala, filla del mar i del vent’ també es recuperarà el teatre a la platja, anys després que el grup de teatre amateur interpretés ‘La filla del mar’ d’Àngel Guimerà.

D’altra banda, diumenge complirá un quart de segle de vida la Diada dels Fideus Rossejats, un plat típic mariner que serà el protagonista gastronòmic del cap de setmana, en forma de concurs popular i degustacions.

Els més matiners de la Diada seran els participants en el concurs. A partir de les 10 h, una trentena de cuiners i cuineres s’instal·laran al port pesquer per elaborar el seu millor plat de fideus rossejats. El jurat escollirà els sis millors plats que s’emportaran 150 euros cadascun.
Paral·lelament, a partir de les 11 h, els visitants podran tastar els fideus rossejats, però també polp amb patates i seitó fregit, en una gran zona de degustació on també hi haurà una mostra de vins de la DO Terra Alta. També hi haurà l’actuació musical de la Xaranga Suquet Calero.

Per primer cop, la Diada dels Fideus Rossejats ha vingut separada de les Jornades Gastronòmiques, per fer-la coincidir amb la Trobada de Vela Llatina. Tot i això, es preveu una alta participació per celebrar el 25è aniversari.

I és que efectivament La Cala tornarà a ser l’epicentre de la vela llatina de la Mediterrània este cap de setmana, amb la  trobada al golf de Sant Jordi, on hi participaran més d’una trentena d’embarcacions de Catalunya, València i el sud de França. L’edició d’enguany tindrà com a eix temàtic les diferents migracions caleres.

Una taula rodona analitzarà les migracions dels pescadors valencians cap al golf de Sant Jordi i les posteriors de la Cala cap al nord de Catalunya. En el col·loqui, que es farà a la carpa del port pesquer dissabte a la tarda, hi participaran historiadors, directors de centres d’estudis o experts en la matèria.

Al mateix espai, també es farà la presentació del nou llibre de Josep Maria Castellví, ‘L’últim viatge de l’Amiral de Kersaint’. La navegada principal serà dissabte al migdia, tot i que diumenge també ho podran fer les embarcacions que ho desitgen. Abans es farà el bateig d’una embarcació cedida a l’Associació Vela Llatina la Cala, organitzadora de la trobada.