El Poble Nou del Delta acull una jornada per posar en valor les barraques

Tindrà lloc el proper 29 de juny durant tot el dia

Redacció
25 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:36h
Foto de les antigues barraques del delta recollida pel Centre d'Interpretació de Sant Jaume d'Enveja
Foto de les antigues barraques del delta recollida pel Centre d'Interpretació de Sant Jaume d'Enveja
El dia 29 de juny de 2019 se celebrarà per primera vegada al Delta de l'Ebre la Diada BARRAQUES 2100. El Poble Nou del Delta serà la seu d'esta diada anual que estarà basada en la Campanya BARRAQUES 2100. Es tracta d'una iniciativa que pretén rendir homenatge i valoritzar a tots els nivells les bioconstruccions deltaiques.

Una de les activitats programades és un debat polític i tècnic per organitzar estratègies i aconseguir els màxims reconeixements possibles per a les barraques i els coneixements per a fer-les com a patrimonis materials i immaterials.
 
Els objectius que es marquen els organitzadors són: difondre els coneixements ancestrals de la construcció tradicional de barraques; fomentar la cohesió social i la cooperació; defensar el medi ambient amb la bioconstrucció; promoure cultura, turisme i economia al Delta de l'Ebre.
 
El valor afegit d'esta inicviativa rau en el fet que no existeix cap jornada ni cap campanya semblant al territori. Els organitzadors manifestes que "el tema de les barraques no està sent treballat amb profunditat social i políticament. Les últimes dècades hi han hagut unes poques empreses que han construït barraques com a negoci privat però el coneixement s'ha difòs poc. També s'ha fet força faena institucionalment amb la creació del Centre d'Interpretació de les barraques a Sant Jaume d'Enveja, per exemple. No obstant, la campanya BARRAQUES 2100 aposta en fomentar estos patrimonis tradicionals i protegir-los com a habitatges sostenibles de futur", asseguren.

Els organitzadors de la jornada són: Poesia Surf i Kaiak; Artra; Los Navegantes; David Monllau; La Terrasseta; Lo Pati D'Agustí; Lo Tast; Cal Gasso; Ca la Pilar; Lo Segador; La Casa de la Lluna; Can Juvimar; Delta Polet; Més Mar; Ludoteca El meu món; Ajuntament d'Amposta. També col.laboren: Can Gilabert; Lo Trabucador; Casa Amadeo; Ca la Consol; Can León; La llar de Laura.

La jornada al Poble Nou del Delta s'ha organitzat amb un pressupost de partida de 600 euros del sou de Josep Juan Pla quan era representant de l'alcaldia al Poble Nou. 

 
PROGRAMACIÓ
 
10:00h. TALLERS PARTICIPATIUS
-De fer barraques
-De fer ganxillo
-De tirar lo rall
+Jocs tradicionals
+Tallers infantils
+Exposicions
Lloc: Plaça de l'Ajuntament
 
12:30h. VERMOUTH MUSICAL EN MOVIMENT
Rondalla del Teixidó
Sofia Morales
Imma de Sopa
Àlex de l'Aldea
Lloc: La Terrasseta i Lo Tast passant pels tallers participatius
 
13:30h. VISITA GUIADA A LA BARRACA MONLLAU
Lloc: Sortida caminant des de l'Ajuntament
 
17:00h. PRESENTACIÓ DE LA CAMPANYA BARRAQUES 2100 + DEBAT POLÍTIC I TÈCNIC
Lloc: Ajuntament
 
19:30h. FESTIVAL POÈTIC
“De matí mañana” + poemes de David Monllau
Lloc: Lo Pati d'Agustí