Fiscalia arxiva la investigació contra els Mossos per inacció davant d'un tall de l'AP-7 a l'Ampolla el passat desembre

La policia catalana va adduir que no tenia prou efectius per dissoldre sense risc una concentració que es va allargar quinze hores

Un mosso antidisturbis davant la barricada de pneumàtics que crema.
Un mosso antidisturbis davant la barricada de pneumàtics que crema. | ACN / J. Marsal
Redacció
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:56h
La Fiscalia de Tarragona ha arxivat la investigació que havia obert contra els Mossos d'Esquadra per no impedir ni dissoldre el tall protagonitzat pels CDR a l'AP-7, a l'altura de l'Ampolla, el passat 8 de desembre. El bloqueig de la via es va allargar durant pràcticament quinze hores, durant les quals diversos conductors van trucar a la Guàrdia Civil queixant-se de la passivitat dels agents a l'hora de dissoldre la concentració. L'escrit de Fiscalia, però, assumeix l'argument de que la inacció no va existir i que els Mossos van actuar en funció dels efectius de què disposaven en cada moment, d'acord amb el risc que podia suposar executar una acció "contundent". En este sentit, la Fiscalia reconeix que el nombre d'agents en el moment de començar la protesta era "clarament insuficient" i, quan van augmentar els efectius posteriorment, no n'hi havia prou per garantir una "actuació sense conseqüències" per als agents i els "ciutadans que estaven retinguts" al lloc.

Així doncs, i "sense perdre de vista els enormes perjudicis i molèsties que van patir els usuaris de l'autopista AP-7 com a conseqüència del tall per part dels CDR", considera que no existeixen indicis delictius en l'actuació dels Mossos. Entén el ministeri públic que dispersar els concentrats amb l'ús de la força, davant la valoració del risc que suposava la manca d'efectius, podia acabar provocant enfrontaments "greus", així com danys a les persones i els vehicles que no podien maniobrar. Afegeix que els concentrats, convocats pels CDR, anaven amb les cares tapades per no ser identificats i havien aixecat barricades al mig de la via amb pneumàtics, pedres i rames, que havien estat ruixats amb líquid possiblement inflamable i podien ser utilitzats, també, com a "armes llancívoles".

Unes 120 persones van iniciar el tall cap a dos quarts de vuit del matí i es va mantenir fins cap dos quarts d'onze de la nit, tot i que l'autopista no es va poder obrir fins l'endemà a dos quarts de cinc de la matinada, un cop netejada la via. Reclamaven la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues dels Mossos en actes de protesta contra el partit ultradretà Vox. Segons l'informe enviat pels comandaments dels Mossos al Fiscal Superior de Catalunya, a la concentració s'hi van arribar a aplegar entre 150 i 200 persones, generant cues quilomètriques a l'autopista. 

D'acord amb este document, la policia catalana no descartava la possibilitat que calessin foc a les barricades amb líquid inflamable. Agents del cos van interposar-se entre manifestants i conductors molestos. Però davant la falta d'efectius policials aquell dia concret perquè havien de cobrir altres serveis, els Mossos van considerar que era complicat desallotjar i que també corrien el risc que el tall es desplacés a la N-340, on s'havia desviat parcialment el trànsit, col·lapsant tot el trànsit per carretera del l'eix Mediterrani. Van intentar evacuar els vehicles de l'autopista fent-los fer marxa enrere, fet que en alguns casos no va resultar possible. Finalment, i després de diverses gestions amb els concentrats, estos van acabar abandonant la protesta.

Els agents van identificar deu persones i tretze vehicles. També van redactar un atestat sobre els fets i van enviar-lo a l'autoritat judicial. Per la seua banda, la Guàrdia Civil també va elevar un atestat a Fiscalia on recollia les queixes telefòniques rebudes al llarg del dia per part d'usuaris de l'AP-7 que s'havien quedat bloquejats i criticaven la suposada passivitat dels Mossos davant dels concentrats.

El sindicat USPAC, que va comparèixer davant la Fiscalia per demanar formalment l'arxiu de les diligències, ha celebrat la decisió i ha tornat a defensar que les actuacions dels agents dels Mosso van ser "professionals" i que no s'ha pogut demostrar cap irregularitat. El sindicat ha assegurat que defensarà, "allà on calgui", la "professionalitat" i la "dignitat" dels Mossos "malgrat que la Direcció General de la Policia, el conseller Buch i tot el Departament d'Interior s’encarreguin de fer tot el contrari".