Alliberen noranta mil anguilons al Delta per augmentar la població local

L'alliberament d'anguila a les llacunes del Delta garanteix el desenvolupament dels exemplars i millora la repoblació

Un tècnic de Forestal Catalana alliberant amb cautela exemplars d'anguiló a la finca del Violí de l'Encanyissada.
Un tècnic de Forestal Catalana alliberant amb cautela exemplars d'anguiló a la finca del Violí de l'Encanyissada. | ACN / Anna Ferràs
Redacció
29 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:26h
Tècnics del Parc Natural i l'empresa Forestal Catalana han alliberat, este dimecres, 90.000 exemplars juvenils d'anguila a les llacunes de l'Aufacada, el Clot de l'Encanyissada i la Finca del Violí, al delta de l'Ebre. Esta iniciativa s'ha dut a terme en el marc d'una nova campanya del pla de gestió i recuperació de la població d'anguila que fa la Unió Europea. L'alliberament a les llacunes deltaiques facilita el desenvolupament dels anguilons abans que retornen al mar, convertits en anguiles platejades. Esta acció ajuda que estos animals puguin créixer, fer el viatge transoceànic fins al mar dels Sargassos, fer les postes i reproduir-se, el que garanteix la recuperació i millora de les poblacions locals d'anguila. Per este motiu, són els mateixos pescadors que financen el projecte. L'alliberament el gestiona la direcció general de Pesca i Afers Marítims i la d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, així com l'empresa pública Forestal Catalana i el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Com ha explicat el tècnic d'Agricultura, Jesús Gómez, és la primera de les campanyes d'alliberament del pla de gestió de l'anguila a Europa que es concentra a llacunes deltaiques. "Hi tenen més alimentació i més capacitat de supervivència", ha assegurat. "Els estudis demostren que s'aconsegueix una supervivència i un creixement més gran que al riu", ha afegit. 

Els 90.000 anguilons que s'han soltat procedeixen de l'empresa valenciana Acuicultura, on es fa reproducció d'esta espècie. Les anguiles s'han alliberat amb un pes d'entre 1 i 3 grams i s'estaran a les llacunes entre 4 i 6 anys fins que assoleixen un pes entre 200 i 400 grams, que serà quan estiguin preparades per migrar al mar de Sargasso, a camí entre Europa i les Estats Units. 

La població d'anguila a Europa estava reduint-se de manera preocupant i es va desplegar el pla de gestió per aturar esta regressió. Es fa a tots els països de la Unió Europea, on s'obliga a garantir un pla de pesca sostenible. La pesca d'anguila petita està prohibida, no es pot capturar si no fa més de 60 o 70 grams i cal fer estrictes controls, a més de repoblar l'espècie quan acaba la temporada de pesca. 

De moment, es complicat determinar com està evolucionant el pla perquè la població d'anguila a Europa es controla amb "estoc únic". Com les anguiles de tot el continent migren al mar del Sargassos i després retornen, els còmputs de població són unificats. "No es pot controlar com si es fes a un riu. El compromís és que tots els països membres facin este tipus d'accions perquè l'estoc únic se'n beneficiï", ha dit Gómez. 

L'anguila no és, de moment, una espècie en perill d'extinció. S'ha desplegat este pla europeu per evitar que la població seguís experimentant una davallada important. "Estem encara a nivells baixos però estables. Es vol retornar a la població que hi havia fa 20 o 30 anys", ha detallat el tècnic d'Agricultura. El canvi climàtic, amb l'escalfament de l'aigua del mar i els canvis de les corrents marines, així com les espècies depredadores del riu, com els silurs, són algunes de les causes que havien reduït la població local d'anguiles al Delta i a altres zones d'Europa. 

D'altra banda, la repoblació s'aplica com una mesura de reforç que permet augmentar la proporció d'individus que arribaran a l'estat adult i podran, per tant, migrar i tancar el cicle reproductiu, és un dels principals eixos de l'actuació juntament amb altres mesures de gestió, com la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius a través de la construcció de passos de peixos.

Les entitats autoritzades a la pesca de l'angula, que paguen el programa, són les Confraries de pescadors Sant Pere de Tortosa, Sant Joan de Deltebre, Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja. També hi participem les confraries de pescadors de Roses, l’Escala i l'Estartit, a les comarques de Girona.