El projecte socialista de Núria Ventura obté la primera majoria absoluta en 32 anys a Ulldecona

Els socialistes mantenen els bastions de Sant Jaume d'Enveja i Mas de Barberans, però perden Godall en favor de la candidatura associada a ERC | Futur la Sénia revalida la majoria absoluta

Els regidors electes de Socialistes Ulldecona en la propera legislatura
Els regidors electes de Socialistes Ulldecona en la propera legislatura | Cedida
Sofia Cabanes
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:45h
Els titulars de la nit electoral a la comarca del Montsià se'ls ha emportat Amposta i les majories republicanes a la Ràpita i Alcanar, però el que s’ha viscut a Ulldecona, on les darreres conteses havien dibuixat plens municipals de majories curtes i fragmentades, ha capgirat per complet la dinàmica.

Qui ha estat l’alcaldessa en els darrers 4 anys, Núria Ventura, amb un escàs marge de 5 regidors que l’ha obligat a fer malabarismes i tirar endavant a base de consensos el programa electoral, ha rebut el premi de l’electorat en forma d’una majoria absoluta que no es donava des de feia 32 anys. Socialistes Ulldecona, el projecte municipalista que va prendre forma ara fa 4 anys marcant distàncies amb el PSC –amb qui mantenen, però, el lligam a través de la marca Candidatura de Progrés- ha ampliat els seus suports fins ascendir als 7 regidors. Els socialistes han aconseguit 400 vots més que en els darrers comicis municipals.

“Estem molts agraïts pel suport que hem rebut. També estem molt contents, perquè no esperàvem este resultat. Esperàvem guanyar, però no ho teníem fàcil, per tornar a governar. Hi havia un pacte d’altres partits per fer-nos fora si podien sumar més que nosaltres com a llista més votada. Per tant, hem hagut de fer un doble esforç estos dies, però estem molt satisfets. Creiem que el resultat avala la nostra obra de govern i ens encoratja a treballar com ho hem fet estos 4 anys, però encara en una mica més de responsabilitat”, manifestava Ventura la matinada passada ja amb resultats definitius.

Caldria remuntar-se a les legislatures de 1987 i 1983 per cercar les darreres majories absolutes que s’han viscut al consistori ulldeconenc. En aquelles primeres legislatures de la democràcia, va ser un històric del socialisme ebrenc, Jaume Antic, qui va obtenir dos majories absolutes consecutives amb 8 regidors. Des de llavors cap altre candidat ho havia aconseguit.

D’altra banda, l’agrupació d’electors Fem Poble! Ulldecona d’arrel independentista, republicana i d’esquerres, que en poques setmanes havia aconseguit mobilitzar un sector important de votants s’ha situat finalment com a segona força, amb 3 regidor i 661 vots.

La derrota de la nit ha estat per Núria Balagué i JuntsxUlldecona que han vist com la seua candidatura es desplomava passant dels 4 regidors que en la passada legislatura van obtenir amb CiU a un únic regidor en les eleccions d’este diumenge. El PP també perd un regidor i només mantindrà representació la cap de llista Isa Salas, mentre que la llista renovada que presentava ERC amb Alfred Paredes al capdavant només ha estat capaç de traure un regidor

Majories socialistes també a Sant Jaume i Mas de Barberans

El contrapès socialista a les majories republicanes d’Amposta, la Ràpita, Alcanar i Godall es troba també en dos dels feus del PSC al territori. Sant Jaume d’Enveja, on Joan Castor Gonell, que havia hagut de recórrer a un pacte amb ERC esta passada legislatura, ha tornar a obtenir la majoria absoluta que ja va aconseguir al 2011 i 2007, esta vegada, però, de forma més àmplia, amb 7 regidors.

L’altre bastió socialista al Montsià, Mas de Barberans, obté novament una àmplia i incontestable victòria. Si en els passats comicis CiU només va ser capaç de traure un regidor pels 6 que va obtenir Josep Maria Lleixà, estava vegada ha estat ERC que s’ha quedat amb un únic regidor al ple.

El PSC perd Godall

Una de les places històriques del PSC al territori Godall, on Francesc Miró –actual regidor a l’oposició a Amposta- havia estat alcalde durant  15 anys ara veu perduda l’alcaldia en favor de la candidatura associada a ERC. Fa 4 anys els republicans van ser la llista més votada, però un pacte entre PSC i PP –que va donar la segona alcaldia als populars en tot Catalunya durant un any- els va deixar fora i sembla que ara això ha passat factura al projecte encapçalat per Teresa Esmel

Futur la Sénia manté la majoria absoluta


A la Sénia tot i el canvi de lideratge, Futur la Sénia ha mantingut intactes les forces i ha mantingut la majoria absoluta amb 8 regidors. Tot i el pas al costat del qui havia estat alcalde en la passada legislatura, Joan Moisés, la candidatura ha mantingut una bossa d’electors gairebé calcada a la del 2015, que faran alcalde Josep Ramon Bellaubí.