TERRA ALTA Gandesa manté l'alcaldia de Carles Luz

La representació de regidors a l'Ajuntament de Gandesa manté la tendència viscuda en els últims 4 anys | A Horta de Sant Joan, d'altra banda, l'alcaldia passarà de JuntsxCat a Més Orta - Acord Municipal

La imatge de Carles Luz al programa electoral de Junts per Gandesa.
La imatge de Carles Luz al programa electoral de Junts per Gandesa. | Cedida
Roser Regolf
26 de maig del 2019
Actualitzat el 27 de maig a la 1:31h

Carles Luz revalida l'alcaldia de Gandesa per quatre anys més. Amb una llista renovada, Luz revalida la majoria absoluta al consistori de la capital de la Terra Alta amb 6 regidors. Alguns d'ells però es presenten per primer cop a la candidatura de Junts per Gandesa, com és el cas de la número dos Raquel Estrada o Joan Manel Martínez com a tercer. A l'oposició s'han quedat, com hi havia fins ara, la llista encapçalada per Miquel Aubà (Alternativa per Gandesa - Esquerra Republicana - Acord Municipal) amb 4 regidors i el Partit Popular amb un. Així, amb només 67 vots (4,20%), els socialistes es quedarien de nou fora del consistori terraltí.

"Penso que sobretot és la feina feta en estos 8 anys. S'ha fet una transformació en positiu al municipi, millorant la qualitat de vida dels nostres veïns, amb un ajuntament molt pròxim i augmentant a 6 regidors. És un salt important en la confiança dels ciutadans", ha assenyalat content l'alcalde de Gandesa, Carles Luz. Una de les cartes que ha jugat Luz durant esta campanya és la d'haver treballat conjuntament amb empreses importants de la comarca, ja que Luz també és el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, potenciant productes molt rellevants a la zona com el vi i l'oli, tot amb un govern de majoria.

L'ascens d'ERC a les eleccions generals

Com a líders de l'oposició, la llista d'Esquerra Republicana buscava possiblement acabar amb esta majoria absoluta de Junts. Un fet que no ha sigut possible tot i el creixement dels republicans en les eleccions generals, que van obtenir molt bons resultats a Gandesa i al conjunt de la Terra Alta, després d'haver sigut un territori governat per Convergència durant molts anys. Tot i això, Miquel Aubà haurà de compaginar la tasca a l'oposició amb la de senador a Madrid, ja que va ser escollit durant les eleccions del 28 d'abril per representar Gandesa i les Terres de l'Ebre a la Cambra Alta de l'Estat.

Canvi d'alcaldia a Horta

Tot i que la majoria de municipis de la Terra Alta han mantingut la tendència de vot dels darrers anys, com és l'exemple de Corbera d'Ebre i la Fatarella, a Horta de Sant Joan Joaquim Ferràs (JuntsxCat) serà substituït com a alcalde per Jordi Martón (Més Orta - Acord Municipal). Amb un resultat molt ajustat entre les dos candidatures, la llista de Junts hauria perdut, segons l'escrutini, una mica menys de 100 vots, mentre que la candidatura de Martín hauria ascendit fins a sumar-ne 251 més, el que hauria decantat finalment la balança. 

Ascens general de la participació

Com ha passat arreu de Catalunya, la participació a la Terra Alta també s'ha disparat. A Gandesa per exemple, només han votat 7 persones més que fa quatre anys, però s'han reduït les abstencions i els vots nuls i en blanc. A la capital de comarca però, este any els ciutadans han anat a votar d'hora, ja que a les 14 hores es registrava una participació de 42,93%, amb un augment d'unes 70 persones respecte al 2015.

En el conjunt de la Terra Alta, tot i que una de les candidatures més votades ha estat la de Junts per Catalunya, en les diferents representacions als pobles terraltins, també han tingut força presència les coalicions com les d'Entesa - Movem - En Comú, que tot i que no han aconseguit majoria, han obtingut un bon resultat a Corbera d'Ebre i Pinell de Brai. Esquerra Republicana, en canvi, ha obtingut l'alcaldia de Caseres, on es presentava en solitari, però també de La Fatarella.