Joan Roig, alcalde d'Alcanar: «Volem projectar les Quinquennals més enllà de les nostres fronteres»

Les Festes Quinquennals se celebraran entre el 2 i el 14 d'octubre
Les Festes Quinquennals se celebraran entre el 2 i el 14 d'octubre | Aguaita.cat
Aguaita.cat
16 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:02h
Falten més de sis mesos per a que Alcanar visque una de les cites més singulars del calendari festiu ebrenc, les Festes Quinquennals. Canareus i casencs han retornat a les reunions veïnals per preparar les decoracions i les catifes que durant la primera quinzena d’octubre transformaran els seus carrers. L’Ajuntament també ha engegat motors i ha iniciat una campanya de promoció per fer arribar la festa fora del territori i del país.

Què fa que les Quinquennals siguen unes festes tan especials?
Un dels motius principals és que els veïns i veïnes del municipi treballen conjuntament en la decoració dels carrers per convertir-los en aquell esclat de llums i colors i aquell art efímer que ens fa sentir tan orgullosos com a poble. Són unes festes úniques per la qualitat, el disseny, les formes, les catifes, el fervor de la gent, el treball de milers de persones conjuntament,... és una cosa que es veu a pocs municipis de tot Catalunya i per això des de l’Ajuntament el que volem és retornar tot este treball i compromís de la ciutadania en projectes que promocionen i projecten les Quinquennals més enllà de les fronteres del municipi, del territori i fins i tot del país.
Este és el punt on ens trobem ara. Entre les iniciatives més destacades, és que hem instal·lat un cartell de promoció de les Quinquennals al Metro de Barcelona, a la parada de Plaça Catalunya on, mensualment, hi passen aproximadament 1 milió de persones. També hem instal·lat uns tòtems a tot el terme municipal per tal que la gent que ve a fer turisme al poble ja sapiguen que a l’octubre tenen una cita obligada i també en les properes setmanes instal·larem uns tòtems gegants a les entrades del municipi per a que la gent que només està de pas puga veure les dates i algunes imatges molt ben triades de les nostres festes.

Les Festes Quinquennals d’Alcanar deuen el seu origen al fervor per la Mare de Déu del Remei. Però en els darrers anys s’ha consolidat més la vessant social per sobre del fet religiós?
La veritat és que perviu un equilibri entre les dos vessants que és bonic que es preserve. D’una banda, el fervor religiós, amb la Mare de Déu del Remei com a figura importantíssima per als canareus i casencs. De l’altra, sí que és cert que existeix una efervescència de les noves generacions en quant a col·laboració i disseny dels carrers que ha fet haiguen agafat un prisma diferent del que hi havia en edicions anteriors. Ja es va veure alguns d’estos exemples en les passades Quinquennals amb dissenys molt moderns i un llenguatge visual molt atractiu i penso que enguany, pel que he anat veient, se tornarà a repetir i això farà que precisament la gent de fora tinga una oportunitat de veure coses molt boniques i innovadores.

Explicàveu que en esta ocasió heu apostat molt fort per fer arribar a tot el país l’art efímer dels carrers d’Alcanar.
I tant i ho continuarem fent. Volem utilitzar tots els mitjans al nostre abast per a que la Festa de les Quinquennals siga coneguda per tothom de fora del país i de dintre, però sobretot de fora. Volem que la gent gaudisca d’estes festes i que ningú es perda l’oportunitat de viure un art efímer únic.

Us heu marcat com a repte superar el nombre de visitants d’edicions anteriors?
Penso que enguany representa un punt d’inflexió que ha de donar este augment de visitants a Alcanar. I crec que ho aconseguirem, perquè ja ens han arribat inputs d’alguns del càmpings  de l’entorn on s’estan reservant places i, de fet, n’hi ha un que està tot complet per a les dates de Quinquennals. Això és molt significatiu, per això pensem que tindrem molta gent. A nivell d’infraestructura també haurem de preparar el poble per rebre tota esta gent.

"Una xarxa de voluntariat explicarà l’origen de la festa i farà de guia dels visitants pels carrers"

Com ho fareu?
De fet, estem treballant en això. Preveiem habilitar pàrquings a la perifèria del nucli d’Alcanar i també de les Cases per a que la gent accedisca a peu o transport a la festa. També estem creant una xarxa de voluntariat, de coordinadors de zona, de coordinadors de sectors, persones que explicaran com s’han fet els carrers, quin significat tenen aquelles decoracions,... El que passava abans és que la gent venia als carrers, hi passejava i veien els dissenys sense conèixer el treball o la idea que hi ha al darrera. Per tant, ara hi haurà una sèrie de voluntaris que s’encarregaran de resoldre este buit. D’alguna manera, faran de guia d’aquell sector concret. També estem fent esforços per a que la majoria de carrers del municipi tinguen la seua pròpia decoració. És cert que alguns carrers ens ha costat, perquè molta gent s’ha desplaçat a viure a la zona més nova del municipi, però tant els veïns com l’Ajuntament estem treballant per tal que la majoria de carrers es decoren.

Teniu un nucli turístic molt marcat, com són les Cases, però per al municipi d’Alcanar esta és una oportunitat d’or per posicionar-se turísticament?
Sí, efectivament. Les Quinquennals són una eina interessantíssima perquè la gent que ens visita venen a veure les festes, però al mateix temps poden anar a veure la moleta del Remei, la Casa O’connor, el nucli antic, la cisterna,... és una oportunitat per a que la gent conega altres actius, també paisatgístics, culturals i gastronòmics.

"Tindrem dues actuacions principals. D’una banda, Els Pets i, de l’altra, el cantant d’OT Alfred Garcia"

Hi haurà una part d’oci i concerts?
I tant, hi haurà dos actuacions principals. D’una banda, Els Pets i de l’altra el cantant d’Operación Triunfo Alfred Garcia. Sempre intentem portar grups catalans o que facen música en català.

Quin pressupost heu destinat?
El pressupost total de les Quinquennals ha pujat al voltant de 150.000 euros. Tenim una partida pressupostària genèrica per a Festes que es distribueix entre les Festes d’agost, les Quinquennals i les d’Alcanar. Vull subratllar la capacitat de la regidoria de Festes per baixar la despesa de les altres festes per tal de poder destinar recursos a les Quinquennals i no rebaixar el nombre d’actes ni la qualitat. En els últims anys ha baixat la partida de festes per fer guardiola per a les Quinquennals i la veritat és que no ho hem notat en absolut a les festes de maig ni d’agost.

Ens trobem en plena campanya electoral, coincidint amb les Festes de Maig. Com es viu això a Alcanar?
La veritat és que existeix una mena de pacte verbal entre partits per respectar les Festes de Maig i intentar durant aquella setmana acotar els actes electorals als mínims. Sí que fem l’enganxada de cartells, però intentem no barrejar ambdues coses i molestar a la gent. Ho condensem tot en la última setmana, que allà sí que és veritablement intensa, perquè el que la resta sol fer en 15 dies, nosaltres ho fem en una setmana.

És la vostra primera campanya com a alcalde. Com l’encareu?
Pel que fa a la faena que hem fet estos 4 anys estem molt satisfets. Penso que hi ha hagut un treball tècnic i sobretot d’atenció a les persones que s’ha de posar en relleu. A partir d’aquí, com a partit polític, nosaltres passem un examen cada 4 anys i, per tant, ocuparem el lloc que decidisca la ciutadania amb el mateix compromís, la mateixa dedicació, optimisme i ganes de treballar que hem tingut fins ara.

A Alcanar en els passats comicis del dia 28A, ERC va guanyar incontestablement amb un 43% dels vots, seguida de lluny del PSC 16%, els comuns 11% i JxCat 10%. Pot ser la tònica del proper 26 de maig? Com analitzes els resultats en clau local?
Hi ha variables que estan a les eleccions espanyoles i que no ens trobem, en canvi, a les municipals. Per exemple, Podem no es presenta el proper 26 de maig i sí que concorreran altres partits com la CUP. Per tant, és molt complicat traspassar els resultats de les espanyoles a les municipals, però sí que et sents reconfortat de veure que la gent del municipi aposta pel nostre partit, que al mateix temps, inclou els valors que també projectem aquí al poble: valors republicans, justícia social, igualtat de gènere, meritocràcia,... etc.

Espereu revalidar la majoria que vau aconseguir ara fa 4 anys?
Confio en la feina que hem fet i confio que la gent del municipi la sabrà valorar i, per tant, espero que puguem repetir o millorar els resultats de fa 4 anys.

Acabeu el mandat amb els deures fets?
Hem complit en més del 90% el pla de Govern. Independentment dels resultats, quan penses que has fet tot el que has pogut fins a l’últim moment, això et dóna un punt de tranquil·litat que penso que està present en tots els membres de l’equip de Govern.

"Hem millorat les relacions entre les persones que formen part de l’equip de Govern i la ciutadania, les hem estretit"

Quin és el projecte culminant d’este mandat?
Podem parlar de projectes d’infraestructures, però jo, més que això, del que hem sento orgullós d’estos 4 anys és d’haver millorat les relacions entre les persones que formen part de l’equip de Govern i la ciutadania, les hem estretit. Les portes dels despatxos de l’alcalde i els regidors han estat sempre obertes. No s’han fet mai tantes reunions amb entitats, consells consultius i assemblees ciutadanes com s’han fet en estos 4 anys. S’han atès totes les incidències del dia a dia. Es fa un programa de ràdio on les persones intervenen en directe i jo mateix om a alcalde contesto des dels micròfons. S’han fet esforços ingents per a que hi haja una transparència òptima de tot el que és el dia a dia de l’Ajuntament. Però també estem molt orgullosos de dos infraestructures. Una és l’alberg dels Josepets, clau en el desenvolupament turístic. I l’inici de l’Auditori, molt important per cobrir les necessitats del nostre teixit associatiu. Ara en les properes setmanes començaran les obres i tots tenim moltes ganes de veure’l fet realitat d’aquí 2 o 3 anys.
 

Un dels tòtems que s'han instal·lat a Alcanar per promocionar les Quinquennals Foto: Aguaita.cat


Durant estes Festes de Maig des de l’Ajuntament heu iniciat una campanya distribuint tovallons als bars dels pobles per prevenir violència masclista. Temeu que en les situacions de festa es puguen donar més situacions d’este tipus?
Sí. Penso que hem de diferenciar entre les grans ciutats o les grans festes amb molta quantitat de gent respecte les dels pobles, però sí que és cert que quan hi ha un ambient de disbauxa, que moltes vegades travessa la línia de l’autocontrol, és produeixen situacions complicades i, per tant, estem aquí per a prevenir-les i per a ajudar a totes aquelles víctimes que puguen haver patit violència sexista. A les Cases, per festes, ja vam posar uns punts violeta i ara hem implementat esta campanya per les Festes de Maig.
 
L'Ajuntament ha implantat un sistema tecnològic d'identificació genètica de les femtes de gos per poder identificar, i sancionar, els responsables de les deposicions que no es recullen de la via pública. Com està funcionant?

Ara mateix els veterinaris estan extraient la sang dels gossos. Els propietaris tenen 3 mesos per portar-los gratuïtament. A partir de llavors els veterinaris envien les mostres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i d’allà n’extrauen la cadena genètica amb el nom del propietari. La gent està responent molt bé. Clar, després es durà a terme un control exhaustiu a nivell de carrer per comprovar que els propietaris han efectuat els anàlisis de sang als gossos. De fet, tots els gossos que hagin passat per estos controls durant una xapa amb un codi QR que els identificarà. És un projecte innovador perquè tal i com passa en la majoria de pobles no ens hem sortim amb el problema de les caques de gos. Nosaltres tenim un problema en zones molt concretes, com ara el Passeig de les Cases, el Mirador, la Circumvalació,... i pensem que podem resoldre problema.

Estes darreres setmanes també ha estat notícia que l’Ajuntament d’Alcanar i Cemex han arribat a un acord per impulsar el polígon industrial la Martinenca.
Sí, la conjuntura econòmica sembla que és més favorable que fa uns anys. La majoria dels terrenys del futur polígon industrial de la Martinenca són de Cemex, per tant, fa molt més fàcil tots els procediment urbanístics per a desenvolupa el polígon. A més, les característiques totalment favorables d’aquella zona, amb un port comercial, infraestructures com accessos a l’autopista i la N-340 al costat ho fan molt atractiu per a grans operacions que puguen vindre aquí.

Si revalideu l’alcaldia, us heu marcat algun objectiu per abordar primer que res?
Hi ha dos coses principals que tenim pendents i que les hem d’executar en base la faena prèvia que hem fet. D’una banda, el sector dels Codonyers, és a dir, els carrers que passen per davant del poliesportiu i zona escolar i a les Cases, cobrir la pista poliesportiva. Volem potenciar aquella zona i és una prioritat màxima també millorar la imatge dels carrers, volem un poble polit ordenat i atractiu per als visitants.