Lo Pati porta a l'Hospital Verge de la Cinta una acció musical que explora les vibracions terapèutiques del so

La proposta fusionarà els gongs tibetans del duet IOMA amb l’electrònica de SHOEG i tindrà lloc el 25 de maig

IOMA i SHOEG fusionaran la seua música a l'HTVC
IOMA i SHOEG fusionaran la seua música a l'HTVC | Cedida
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:34h
Lo Pati – Centre d'Art Terres de l'Ebre, a Amposta, i els organitzadors de les Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona s'han aliat per portar fins a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta una proposta experimental que explora les possibilitats terapèutiques de la música més enllà de la teràpia musical.

La iniciativa s'emmarca dins el projecte Art Teràpia de Lo Pati, estrenat este 2019 amb el doble objectiu d'utilitzar l'art contemporani com una forma de teràpia inclusiva i integradora d'apropar-lo a diferents col·lectius del territori que difícilment anirien a un centre d'art. En este cas, el col·lectiu escollit són els malalts i els acompanyants que estan ingressats a l'Hospital.

La proposta l’han batejat com a Vibracions (Im)possibles a l'Hospital Verge de la Cinta i consistirà a fusionar dues maneres molt diferents d'entendre la música. D’una banda, la del duet IOMA, que combina les freqüències i les vibracions sonores dels bols tibetans, gongs, monocordis...; i per una altra SHOEG, l'alter ego del músic tortosí Carlos Martorell, conegut per les seues incursions en el món de l'art sonor i l'electrònica.

L'acció musical que escenificaran al vestíbul de la tercera planta de l'Hospital de Tortosa consistirà en una interacció a temps real en què SHOEG deconstruirà amb micròfons i sensors de moviment els sons atàvics i harmònics de IOMA creant capes de sons vaporosos sintetitzats en directe a través de la manipulació electrònica.

“Es tracta d'una iniciativa innovadora que explora la música com a element universal, i la projecta com un vehicle de sensacions i experiències noves dintre d'un hospital”, assenyalen els organitzadors, tot precisant que l'objectiu final de l'activitat és explorar fins a quin punt la música i l'art pot servir per generar bones vibracions i fer més transitable el pas pel centre hospitalari tant dels pacients com dels familiars que els acompanyen. De fet, tot i que és una activitat oberta a tot el públic, està concebuda especialment per als pacients i familiars.

No és la primera vegada que Lo Pati i les Jornades Musicals col·laboren a impulsar propostes conjuntes al territori, però sí que és la primera vegada que surten de la seua àrea de confort per endinsar-se en un centre hospitalari. Els últims anys han explorat sobretot el vessant dels tallers de formació vinculats amb la música.