Una quarantena de voluntaris recullen 650 quilos de residus en la neteja de la gola Migjorn, al delta de l'Ebre

En la campanya, d'abast europeu, s'han recollit deixalles des de canoes i barques

Algunes de les deixalles recollides pels voluntaris a la Gola de Migjorn
Algunes de les deixalles recollides pels voluntaris a la Gola de Migjorn | ACN / Mar Rovira
Redacció
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:53h
Una quarantena de voluntaris han participat de l'acció de neteja del riu Migjorn al parc natural del delta de l'Ebre este diumenge. L'acció, que se celebra per sisè cop a Catalunya i s'emmarca dins de la campanya 'Let's Clean Up Europe', s'ha fet a peu i amb canoes i barques per netejar, per primera vegada, este paratge des de dins del riu. La iniciativa ha permès recollir uns 650 quilos de residus abocats il·legalment, la majoria d'origen plàstic. El tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Xavi Abril, ha lamentat que hagin hagut de retirat tantes deixalles en un sol tram. "És una bogeria, un reflex de la societat, hem de continuar lluitant", ha defensat.

Els voluntaris s'han aplegat a primera hora del matí per escombrar les zones més pròximes a la vora del riu Migjorn, al voltant de l'Illa de Buda, i no deixar-hi ni una deixalla. Han retirat una maleta, una cadira de plàstic, tres pneumàtics, sifons, llaunes i botelles, entre d'altres. La majoria de les deixalles, un 70% , són d'origen plàstic, segons el coordinador de la iniciativa. Els residus s'han localitzat principalment als revolts del riu, atès que el vent i els corrents els porten cap a aquestes zones. Per revertir aquesta situació, Xavier Abril ha demanat fer "petits gestos" en el dia a dia, reciclant més i consumint productes de quilòmetre zero.
 

Membres de la Societat de caçadors de Sant Jaume han participat en la neteja amb barques de perxar Foto: ACN / Mar Rovira



També han ajudat a netejar la zona els membres de la societat de caçadors de Sant Jaume d'Enveja, els quals han recorregut el riu amb quatre canoes i vuit barques. El vicepresident de l'entitat, Marc Queralt, ha considerat "vergonyós" la quantitat de brossa retirada. Charo Bartomeu, que ha participat per primera vegada en una acció d'aquest tipus, s'ha mostrat sorpresa per la quantitat de residus acumulats i ha apel·lat a la conscienciació de la ciutadania. "M'he quedat al·lucionada perquè no m'esperava que estigués tan brut", ha dit. 

En la darrera edició de la iniciativa, Catalunya va acollir prop de 275 accions de neteja d'espais naturals. Aquesta actuació al delta s'ha sumat a diverses accions que s'han fet durant tot el cap de setmana en el marc de la campanya 'Let's Clean Up Europe", organitzada l'Agència de Residus de Catalunya.