El testimoni dels rapitencs: «Recordo perfectament el soroll de les porres quan obrien els caps»

El tinent d'alcalde de la Ràpita Albert Salvadó i el seu germà, Pau Salvadó, relaten davant del Tribunal Suprem l'horror viscut durant la jornada del referèndum al pavelló firal rapitenc

1200_1556623309play_1556623255
1200_1556623309play_1556623255
Sofia Cabanes
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:07h


El judici del procés ha encarat esta setmana la prova testifical amb votants de l’1-O cridats per les defenses. Avui ha estat el torn dels únics ebrencs que declararan durant la vista oral, es tracta del primer tinent d’Alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó, i el seu germà, Pau Salvadó. Tots dos han pogut relatar l’horror viscut durant la jornada del referèndum al pavelló firal rapitenc, on hi va haver una vuitantena llarga de votants ferits, en un interrogatori marcat també per l’emotivitat i on han pogut rebatre el relat que ja han dixat anar davant del jutge Marchena els responsables policials d’aquell operatiu, que van defensar en el seu dia l'absència de violència durant unes càrregues que van qualificar també de legítimes per una una suposada actitud violenta dels manifestants. 

El primer en declarar ha estat Pau Salvadó, qui ha preguntes de l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, per qui havien estat citats, ha relatat les vivències d’aquella jornada. “Ens van apallissar, ens van pegar al cap, sense miraments. Ens pegaven al ventre i a les parts baixes i als que baixaven el cos pel dolor els obrien el cap. Recordo perfectament el soroll de les porres quan obrien els caps. Amics íntims, carnissers, pescadors, tot el poble. Molta gent cridant, plorant, desesperada. Es sentia la gent cridant als seus familiars des de dins. Però no teníem escapatòria, poc podíem fer”, ha relatat aguantant l’emoció.

Pau Salvadó ha defensat l’actitud pacífica de la gent que es trobava davant del pavelló i ha recordat, com posteriorment ho ha fet el seu germà, que tot i disposar d’un acccès obert per la part de davant i un altre per la part del darrera, els antidisturbis van continuar carregant contra la població.
 

Albert Salvadó durant la seua declaració davant del Tribunal Suprem



«Molts xiquets van haver de ser protegits en bar»
 
Tot i torbar-se investigat pel jutjat d’Instrucció múmero 4 d’Amposta, pels fets de l’1-O, juntament amb l’alcalde Josep Caparrós, el tinent d’alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó, ha volgut contestar a totes les parts, tot i que podia acollir-se al dret de no fer-ho.
Salvadó ha recordat l’arribada dels diversos contingents d’agents. Primer policies amb boines i porres i posteriorment els antidisturbis i com estos darrers “van començar a exercir una violència explícita contra tot la gent que estàvem atrapats entre la Guàrdia Civil i la façana de l’Ajuntament. La visita de la Guardia Civil acabava de començar i tot i això de seguida vaig començar a veure a amics sortint amb el cap ensangonat i samarretes plenes de sang”.

El tinent d’alcalde de la Ràpita ha volgut remarcar el caràcter festiu de la jornada que es preveia a la Ràpita fent esment que els voltants del Pavelló estaven “plens de famílies”. De fet, segons ha recordat, en el moment de començar les càrregues “molts xiquets van haver de ser protegits en un bar que hi ha al davant, que va tancar portes i van recollir tots els xiquets que corrien desemparats, per què el seu pare o la seua mare o tots dos estaven atrapats entre la multitud i no podien fer res. Al bar del Xicago van arribar aprotegir una dotzena de xiquets que es van trobar en esta circumstancia”, ha relatat.

Salvadó també ha volgut subratllar davant del tribunal l’arbitrarietat i violència de les càrregues, malgrat que els agents ja havien estats informats pel mateix alcalde que l’accés al pavelló estava lliure i l’interior del recinte buit: “L’alcalde Josep Caparrós va advertir a la policia que una de les portes estava oberta i que el pavelló estava buit i que podien entrar quan vulguessen. A partir d’aquell moment vam patir un parell de càrregues més”.

Durant l’interrogatori, Fiscalia s’ha referit amb insistència al dos germans sobre l’incident que es va produir quan la comitiva policial marxava i, a l’entorn de la rotonda de l’Església Nova, un grup de manifestants va llençar pedres als vehicles policials. En aquest punt, tots dos han volgut deixar clar que no éren al llocs dels fets i que desconeixen de quina manera es va produir l’incident. De la seua banda, Pau Salvadó ha condemnat les accions tot i que ha reconegut “comprendre” els motius que les van motivar i ha recordat que en este mateix punt un vehicle policial va estar a punt d’atropellar dos manifestants durant la fugida.