Dos rapitencs declaren este dimarts davant el jutge Marchena com a testimonis dels fets de l'1 d'octubre

Són el tinent d'alcalde republicà Albert Salvadó i Pau Salvadó, els quals relataran al Suprem allò que va passar davant el col·legi electoral de la Ràpita el dia del referèndum

Imatge de la càrrega policial a la Ràpita l'1 d'octubre del 2017.
Imatge de la càrrega policial a la Ràpita l'1 d'octubre del 2017. | Sofia Cabanes
Redacció
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:09h
Superades les qüestions prèvies i la fase d’interrogatoris, el judici contra dotze líders del procés independentista que va començar al febrer al Tribunal Suprem ha entrat en la fase de la prova testifical, en la qual hi són citats a declarar tots els testimonis acceptats. És en este marc que podran prendre la paraula dos ebrencs, els dos únics que podrem escoltar com a testimonis –també hem sentit una de les acusades, la xertolina expresidenta del Parlament Carme Forcadell, la qual s'enfronta a una petició de pena per part de la Fiscalia de 17 anys de presó i 17 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per condició de cap o promotor i per la malversació de cabals públics-. Així, este dimarts són dos veïns de la Ràpita, un d’ells el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, el republicà Albert Salvadó, i Pau Salvadó, els que han estat citats a declarar com a testimonis, junt amb altres 31 ciutadans, per la defensa d’Oriol Junqueras i Raúl Romeva. Tots dos tindran ocasió de donar la seua versió concretament sobre els fets de l’1 d’octubre a la Ràpita, un dels municipis més castigats per la violència policial desplegada contra els votants que participaven en el referéndum. Recordem que en este judici el tribunal ha de provar si hi va haver delicte al llarg de tot el procés, sobretot en els fets del 20 de setembre al Departament d’Economia i en el referèndum de l’1 d’octubre.

D’esta manera, Albert i Pau Salvadó podran rebatre el relat que ja han dixat anar davant del jutge Marchena els responsables policials d’aquell operatiu, que bàsicament han assegurat o bé que no els consta que hi hagués violència policial, o bé, contradictòriament, que la violència va ser legítima i que els agredits van ser els agents, de manera que va ser necessari carregar contra la gent per l’actitud suposadament violenta que mostrava.

“Serà un privilegi relatar com a testimoni i com a rapitenc allò que vaig viure en primera persona, allò que la gent del poble sabem que va passar l’1 d’octubre, i espero estar a l’alçada del comportament que va mostrar la ciutadania aquell dia i contribuir a donar el relat el més verídic possible del que va succeïr i de com vam reaccionar cadascú davant les circumstàncies, amb una enorme alçada i dignitat en la reacció de la gent”, ha afirmat Salvadó.

Salvadó i l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, van comparèixer el passat 3 d’abril davant del jutge instructor d’Amposta com a investigats per les seues actuacions durant el referèndum de l’1 d’octubre. El jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta -el mateix que va obrir diligències prèvies per les denúncies d’una seixantena de rapitencs ferits pels antiavalots de la Guàrdia Civil durant l’1-O- els va citar a declarar després d’acceptar a tràmit la petició de la Fiscalia de Tarragona. Se’ls investiga pels delictes de desacatament, prevaricació i malversació.