Els arrossars del Delta s'inunden per començar la campanya de sembra

El temporal dels últims dies malmet la zona de Buda i part dels conreus de la Marquesa

Els camps d'arròs ja comencen a estar parcialment inundats.
Els camps d'arròs ja comencen a estar parcialment inundats. | ACN
Redacció
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:35h
Els arrossars del Delta de l'Ebre es van començar a inundar fa uns deu dies i estan ja preparats per començar la campanya de sembra la setmana vinent. La inundació va començar a l'hemidelta dret per la zona de Prats, Sant Jaume d'Enveja i Buda i ha acabat a Poblenou i Sant Carles de la Ràpita. Dijous passat es van obrir els canals a l'hemidelta esquerre que s'estenen en set termes municipals. La làmina d'aigua cobreix ja prop de 22.000 hectàrees de conreu d'arròs. El temporal dels últims dies ha malmès sobretot la zona de Buda i també en part a la Marquesa però s'espera una campanya normal, pendents de les pluges i amb una qualitat correcta de l'aigua que arriba per la xarxa de reg.

Gràcies també a les pluges dels últims dies i amb un cabal "correcte" a l'Ebre, els arrossars del delta de l'Ebre s'estan omplint ràpidament i estan gairebé llestos perquè els agricultors comencin a sembrar en breu. La qualitat de l'aigua que arriba als camps "torna a ser bona" però segons Manel Masià, president de la Comunitat de Regants de la Dreta, quan surt dels arrossars encara ho serà més, "perquè els subproductes i tot el que baixa s'ho menja l'arròs", ha explicat. "És una bona campanya perquè la gent està agafant l'aigua de forma molt escalonada i això fa que puguem distribuir l'aigua de manera equitativa i amb tranquil·litat", ha afegit Meritxell Jardí, cap del Canal de l'Esquerra. "Veníem d'un hivern molt sec però tot queda ple en uns vuit o deu dies", ha dit.

Jardí ha destacat els beneficis de l'automatització als mecanismes de la xarxa de reg que s'està desplegant des de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, que permeten controlar el cabal de cada canal. "Ajuda a regular que els nivells siguin sempre òptims i constants. L'automatització està anant molt bé i cada vegada ocupem més superfície automatitzada perquè sabent la quantitat d'aigua que passa per cada zona, i com més informació tenim, millor podem repartir l'aigua", ha assenyalat la cap del Canal Esquerra. 

La sembra i les amenaces de l'arròs 
La sembra començarà la pròxima setmana a la dreta del Delta, com sempre pendents del temps. Masià no descarta que la tendència meteorològica plujosa i de temperatures moderades dels últims dies pugui allargar-se encara, si es compleix la dita de Sant Marc i el temps que fa este dijous al Delta és manté els quaranta dies següents. 

D'altra banda, el temporal de la Setmana Sant ha deixat inundats els camps de la zona de Buda i també parcialment els de la zona de la Marquesa. "Les llevantades i l'increment del nivell del mar sempre afecten aquestes zones i l'aigua del mar entre als arrossars. És un problema ara, perquè es just quan omplim d'aigua dolça i se sembra després automàticament", ha recordat Jardí. Els arrossaires hauran de netejar els camps afectats amb aigua dolça durant bastants dies i endarrerirà, en estos punts, el cultiu de l'arròs. 

També caldrà està atents al caragol maçana. A l'hemidelta dret on està contingut, s'ha reduït la superfície afectada de 115 hectàrees a 90 hectàrees, gràcies sobretot a la salinització dels camps durant l'hivern. "Vol dir que anem bé i començarem la campanya en un mes", ha celebrat Masià. Durant l'hivern reconeixen que l'aigua de mar és el mètode contra la plaga més efectiu i barat i ara es posarà a treballar el personal que recull totes les postes que poden i que fa tractaments amb fitosanitaris. 

A l'hemidelta esquerra, on la plaga ho ha infestat gairebé tot, els arrossaires intenten adaptar-se canviant, "bastant", els mètodes de cultiu. La pràctica de la sembra en sec no para d'incrementar perquè permet que l'arròs creixi abans que l'ataqui el caragol. "És un mètode que no es pot utilitzar a tots els camps d'arròs però cada vegada ho fan més, aquells que poden", ha assegurat Jardí. També es lluita contra la plaga amb l'aigua salada però en aquest cas atacant sobretot els desaigües, que és on més viu el caragol i des d'on remunta fins als conreus.