La Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta estrenarà himne

La 11a edició de la festa de recreació històrica serà del 17 al 19 de maig

Redacció
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:49h
Imatge de l'anterior edició de la festa del Mercat d'Amposta.
Imatge de l'anterior edició de la festa del Mercat d'Amposta. | Foto Amposta
"Una foto en sèpia de l’Amposta d’ans. Un gran escenari amb el Pont de fons. S’omple de parades tot el nucli antic. Comerços, tavernes per tots els carrers". Així comença l’himne de la Festa del Mercat a la Plaça, elaborat a mans del compositor ampostí Tomàs Simon. Una cançó que estarà present del 17 al 19 de maig en una edició que este any anirà dedicada a la música. L'himne s'estrenarà durant el pregó inaugural, un dels moments àlgids de l’onzena edició d’esta festa de recreació històrica.

El tret de sortida de la festa serà el pregó inaugural, que pronunciarà el Mestre Suñé, compositor de l’himne 'Oh! Amposta', interpretat per qui ha composat l’himne de la Festa, Tomàs Simon. "Per donar encara més rellevància a la música, per primer cop s’incorpora la Lira a l’acte del pregó", ha destacat l’alcalde, Adam Tomàs, qui també ha volgut fer èmfasi amb el paper que juga la Festa en la recuperació del patrimoni i la memòria d’Amposta. 

El programa d'actes
Pel que fa a la graella d’actes, este any inclou 140 franges horàries amb un centenar d’activitats diferents. D’estes, 21 són espectacles, 20 són itinerants i una vintena suposen activitats de divulgació i promoció del patrimoni cultural. El director de la Festa, Jordi Príncep, ha destacat que és un programa "divers, variat i per a tots els públics i preferències". Príncep també ha dit durant la presentació que hi haurà prop de 90 parades de queviures, artesania i oficis i 12 tavernes. Una vintena de restaurants també s’han sumat a les Jornades Gastronòmiques i una cinquantena de comerços participaran al concurs d’aparadors per la festa.

Durant la presentació del programa, el batlle també ha avançat que "enguany es podran visitar espais emblemàtics de principis de segle XX com per exemple, l’antic edifici del Col·legi de les Monges, o la Farinera Escuin". Entre altres novetats d’enguany hi ha l’estrena d’una nova pel·lícula de cinema mut, el dijous 9 de maig, amb un passi on només es podrà entrar si es va abillat de principis de segle XX. També la presentació de l’antic carruatge d’enterrament, que s’ha restaurat completament.

De moment però, el que ja està en marxa són les activitats preparatòries de la Festa i també les paral·leles. A hores d'ara s'estan fent 8 tallers, entre els quals hi ha el taller per aprendre el nou himne de la Festa del Mercat. Per altra banda, també hi ha moltes activitats paral·leles tenen a veure amb la música de banda i amb les dolçaines. Així, hi haurà xerrades sobre aquest tema i una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre sobre la història de gralles, dolçaines i tabals.