ERC es presenta a l’Ebre com el «mur de contenció contra el trifachito»

En el míting central a Amposta, els republicans asseguren que no volen competir per qui té l'etiqueta de més independentista sinó "fer més independentistes"

ERC ha dut a terme a Amposta l'acte central del partit a l'Ebre per a les eleccions espanyoles del 28-A.
ERC ha dut a terme a Amposta l'acte central del partit a l'Ebre per a les eleccions espanyoles del 28-A. | S.B.
Redacció
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:27h
ERC s’ha presentat avui com el “mur de contenció contra el trifachito” a les properes eleccions generals del 28 d’abril, en paraules de la consellera de Justícia Ester Capella, que ha participat este vespre a Amposta en el míting central de campanya dels republicans a les Terres de l’Ebre. Un acte en el qual també ha pres la paraula el president del Parlament, Roger Torrent, per afirmar que a ERC el que volen és “fer més independentistes” i no pas competir per l’etiqueta de “més independentista”. Eixamplar la base i presentar els comicis com una “oportunitat històrica” de guanyar “els mateixos, els que ja ens van robar els drets civils, socials i nacionals”, com ha dit el número dos d'Esquerra a les eleccions espanyoles Gabriel Rufián, han estat dos de les consignes més insistents. També han estat molt presents els records als presos polítics i exiliats, especialment cap al líder de la formació, Oriol Junqueras, del qual s’han emès vídeos d’algunes de les seues intervencions públiques prèvies al seu empresonament.

Amb mig miler de persones concentrades a la plaça Ramon Berenguer IV de la capital del Montsià segons el propi partit, els republicans ha garantit que són l’únic “vot útil” capaç de vetar l’accés al poder del “pitjor PP de la història, de l’extrema dreta i dels innombrables –en referència a Vox”, ha assegurat la consellera Capella. També ha garantit que evitaran que el PSOE estiga "acovardit i atemorit" i que li ensenyaran el camí per "tornar" a l'esquerra. “Hem de ser majoritaris, guanyar les eleccions, que son també una oportunitat per denunciar retrocés democràtic de l’Estat, sobretot contra els catalans i reivindicar els drets civils, polítics i socials, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats”, ha dit.
 

Mig miler de persones, segons el propi partit, s'han concentrat a la plaça Ramon Berenguer IV. Foto: S.B.


El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que a ERC no li interessa competir per qui té l'etiqueta "de més independentista" sinó "fer més independentistes, construir republicans, fer més ample el camí i sumar més gent al projecte”. Per això, ha reivindicat celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya perquè, al seu entendre, decidir el futur és la voluntat d'un 80% de la ciutadania. Torrent ha reiterat que el 28-A serà un "missatge d'aval" als que volen la repressió i demanen 25 anys de presó pel cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, o bé un vot de llibertat. 

“Eixamplar la base, ser més”, també ha demanat Rufián, que s’ha presentat a l’acte de forma inesperada, per tancar-lo amb un  parlament en el qual ha demanat tres coses: una taula de diàleg i negociació que aglutini totes les sensibilitats polítiques; un referèndum d’autodeterminació que té el suport d’un 80% de la població catalana, i una llei “per retratar tothom, principalment al PSOE, que aixequi totes les causes judicials als nostres companys... la pilota està a la teulada de Sánchez”, ha apuntat. El número dos d'Esquerra a les eleccions espanyoles ha tornat a apel·lar als votants socialistes catalanistes així com a tots aquells ciutadans que se senten propers a la justícia social, als valors democràtics, la llibertat i a l'antifeixisme.

El cap de llista republicà per Barcelona, Ernest Maragall, ha participat per “per dir-vos que Barcelona estarà al vostre costat com a ciutat, no serà només l’escenari on defensar les vostres reivindicacions, serà la vostra germana de terra, de país, necessitem la triple victòria –en referència al Congrés, al Senat i a les municipals-”.
 

Un moment de la intervenció de Norma Pujol, candidata ebrenca al Congrés. Foto: S.B.


Els dos representants ebrencs a les llistes republicanes del Congrés i el Senat, Norma Pujol (n.2 per Tarragona) i Miquel Aubà, cap de llista al Senat, han afegit a les proclames de país les de les Terres de l’Ebre. “Volem seguir sent una veu forta de les TE a Madrid per fer l’altaveu d’aquells als que volen silenciats. Ens cal ser més forts per defensar-nos davant amenaces i agressions, com el Castor de l’amic Florentino, els nous transvasaments, en cal reivindicar inversions I infraestructures que ens neguen, és el moment de diu prou”, ha afirmat la flixanca.

El senador gandesà, per la seua banda, ha insistit en què “ni el PP ni el PSOE ens han resolt els problemes d’infraestructures que fa anys tenim pendents, i ha citat l’autovia A-7, l’absència  d’un pla d’actuació per protegir el delta o d’un pla de gestió de sediments, el no haver retornat els diners de la indemnització pel Castor als ciutadans, no haver fet front a la crisi dels cítrics o la paràlisi de les variants de Gandesa i Corbera d’Ebre.

L’alcalde amfitrió, Adam Tomàs, ha apel·lat directament als votants: “Hem de fer un gran resultat per evitar que la dreta espanyola sume i que l’esquerra sume, perquè el vot útil és el vot per a ERC, únic que defensarà els interessos dels catalans i especialment dels que van patir la violència de l’1 d’octubre.  Per Junqueras: fins a la llibertat, fins a la victòria sempre”, ha proclamat.