GEPEC-EdC alerta que mantenir els bous a l'illa de Vinallop «és il·legal»

Recalquen que este és un espai protegit i on normativament queda prohibida la realització d’activitats ramaderes

Part dels bous que habiten l'illa de Vinallop.
Part dels bous que habiten l'illa de Vinallop. | Bous de l'illa de Vinallop.Protegim-los
Redacció
11 de març del 2019
Actualitzat a les 11:30h
Les organitzacions ecologistes GEPEC-EdC (Ecologistes de Catalunya) alerten que  decisió de que els bous de Vinallop es quedin dins l’illa, essent la pròpia Generalitat qui afavorirà aquesta activitat ramadera amb l’anunciada contractació d’un ramader, per que en faci la gestió i amb la construcció d’infraestructures de suport a aquesta activitat, “és del tot il·legal” i assegura que “donades les circumstàncies dels fets,  aquesta pot suposar un clar cas de prevaricació amb greus conseqüències penals pels seus responsables” .
 
GEPEC-EdC recorden que l’Illa de Vinallop és un espai natural protegit inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i a la xarxa europea d’espais protegits “Xarxa Natura 2000”. És també un dels espais que forma la Reserva Natural de Fauna Salvatge de les Illes de l’Ebre, aprovada mitjançant l’Ordre de 10 de novembre de 1995, per la qual es declara reserva natural de fauna salvatge les illes de l’Ebre. Una reserva natural formada pel conjunt de les illes d’Audí, Miravet, Mora la Nova, Vinallop i Xiquina.
 
Així mateix, les entitats ecologistes remarquen que en l’art. 3.1 de l’Ordre de creació de la reserva natural de fauna salvatge de les illes de l’Ebre es prohibeix, textualment, “qualsevol tipus d’activitat silvícola, ramadera, cinegètica i piscícola, i també la introducció d’espècies animals que no siguin autòctones”.
 
“Queda doncs, ben clar i sense cap mena de dubte, que l’activitat ramadera està totalment prohibida dins l’illa de Vinallop”, insisteixen GEPEC-EdC. L’activitat ramadera en espais petits, com són les illes de l’Ebre, és “totalment incompatible amb la preservació de les comunitats vegetals i les espècies de flora amenaçades, que són eliminades de forma radical pels animals en molt poc temps.  Justament aquesta és l’activitat que ara la Generalitat està disposada a permetre i a potenciar”, lamenten els ecologistes.
 
GEPEC-EdC ha demanat al Director Territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre i al Director General de Polítiques Ambientals i Patrimoni Natural, que, en compliment del que estableix la legislació vigent, de prohibició d’activitat ramadera a l’illa de Vinallop, “es retirin immediatament els bous de l’illa i que posteriorment es prenguin les mesures oportunes per minimitzar els greus impactes que els bous han causat al patrimoni natural de l’illa i que s’afavoreixi la recuperació de les comunitats vegetals”.
 
Així mateix, les entitats ecologistes amenacen en emprendre mesures legals en cas es ratifiqui en la intenció de deixar els bous dins l’illa.