La Guàrdia Civil denuncia una empresa per abocar uralita a l'Ametlla de Mar

S'acumulaven restes i canonades fabricades amb el producte derivat de l'amiant en un terreny

Restes de plaques d'uralita.
Restes de plaques d'uralita. | Restes de plaques d'uralita.
Redacció
20 de febrer del 2019
Actualitzat a les 19:00h
Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tortosa han denunciat els responsables d'una empresa dedicada a la construcció que acumulava una gran quantitat de canonades destinades a la canalització d'aigües pluvials fabricades amb fibrociment (uralita), en un habitatge de l'Ametlla de Mar.

Els agents van localitzar l'abocament d'uralita a les proximitats d'un habitatge de l'Ametlla de Mar on s'havia dut a terme una rehabilitació. Escampats pel terreny van ser localitzats gran quantitat de trossos de fibrociment (uralita), així com l'acumulació de canonades de canalització fabricades amb el mateix producte, segons relaten en una nota de premsa.

La parcel·la on s'acumulava la uralita no disposava de tanca perimètric ni altres mesures de seguretat que impedís l'accés de qualsevol persona a este tipus de residu considerat altament perillós.
 

Restes d'uralita abocades. Foto: Guàrdia Civil



Per este motiu es va presentar acta-denúncia davant el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre per emmagatzemar residus considerats perillosos per a les persones i el medi ambient.
  
L'amiant barrejat amb fibrociment s'utilitza per construir el que es coneix com plaques d'uralita, és summament perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.

El gran risc en la manipulació d'este material sorgeix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la uralita a tallar-les, trossejar-o manipular-les, es desprenen i en inhalar-les poden provocar les malalties descrites.

La retirada d'este material ha de ser realitzada per una empresa inscrita al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA). Estes empreses especialitzades són les encarregades de realitzar operacions de reparació i retirada d'elements que continguen amiant.

La uralita estava abocada en uns terrenys propers a la casa rehabilitada. Foto: Restes de plaques d'uralita.