«Arrelades», un conte per salvar les oliveres monumentals d'Ulldecona

L'obra col·lectiva té com a objectiu donar a conèixer a grans i petits la lluita contra l'espoli de les oliveres del Montsià

R.Regolf
14 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:15h
Una de les il·lustracions de l'obra.
Una de les il·lustracions de l'obra. | Rut Vallés
Un conte col·lectiu per a divulgar la importància de les oliveres històriques al territori. "Arrelades" explica a menuts i grans una història al voltant d'estos arbres, on l'olivera esdevé company de jocs, mitjà de vida, refugi i indret de pau per a les persones. D'altra banda, en esta relació recíproca, l'humà es converteix en cuidador, protector i defensor de l'olivera davant les agressions d'un sistema capitalista. L'obra és finançada completament mitjançant la plataforma de micromecenatge Verkami i creada per Guillem Riba i 14 il·lustradors, que s'han encarregat de donar vida a les pàgines de forma altruista.

"El projecte té com a principal objectiu que, tant petits com grans, prenguen consciència del valor de les oliveres, però també de la vida rural i el treball dels i les pageses que han cuidat al llarg dels anys un territori que no ens pertany, sinó al qual pertanyem", explica Guillem Riba, un dels impulsors del projecte. "Arrelades" és una història que, segons Riba, "pot tenir diverses lectures, ja que té matisos més intimistes i poètics, que els adults podem interpretar d'una altra manera".

Els diners obtinguts amb la campanya aniran destinats a produir el màxim d'exemplars possibles. "Si sobrepassem l'objectiu, ens agradaria enviar exemplars gratuïts a totes les escoles i biblioteques que puguem", afegeix Riba. Mitjançant la coneguda plataforma de micromecenatge, tothom qui vulga pot col·laborar en la producció del llibre, ja que les donacions van des dels 10 als 150 euros.

Les oliveres monumentals representen un dels patrimonis naturals, històrics i culturals més importants del país. Al sud de Catalunya i al Nord del País Valencià hi ha més de mil d'oliveres mil·lenàries i centenàries, que constituïxen un paisatge agrícola que el pas dels segles gairebé no ha modificat. Però, actualment, el llegat de les oliveres està en perill. "És necessari que els nens i nenes sàpiguen que passa al seu voltant, encara que no sempre siguen coses positives, perquè al final ells són els adults del futur", explica Riba.

El conte ha vist la llum a partir de la iniciativa "Arbres en Peu de Vida", un projecte impulsat des de la plataforma ciutadana Salvem lo Montsià i l'entitat Graëllsia, amb l'objectiu de conscienciar la societat de la necessitat de protegir les oliveres centenàries i mil·lenàries de l'espoli.