L'Ebre es manifesta contra la situació crítica de la citricultura

Alcanar, Santa Bàrbara i l'Aldea van sortir al carrer per demanar l'aplicació de la clàusula salvaguarda contra el lliure mercat de cítrics africans a Europa

Manifestació d'Alcanar denunciant la situació de la citricultura, ahir la tarde.
Manifestació d'Alcanar denunciant la situació de la citricultura, ahir la tarde. | Ajuntament d'Alcanar
Redacció
22 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:00h
Ahir al vespre milers d'ebrencs van tornar a sortir al carrer per denunciar la situació extrema per la qual està passant el sector dels cítrics. Una concentració que es va realitzar simultàniament a l'Aldea, Alcanar i Santa Bàrbara, que es van sumar als més de 60 pobles del País Valencià per exigir a la Unió Europea l'aplicació de la clàusula salvaguarda contra el lliure mercat de cítrics africans a Europa.

Lectura del manifest a Santa Bàrbara:



Segons l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, el descens dels preus dels cítrics ja han destruït "centenars de llocs de treball", al mateix temps que s'abandonen explotacions i infraestructures agrícoles i moltes empreses relacionades amb la citricultura estan tancant.
L'Ajuntament d'Alcanar és l'únic de Catalunya que s'ha adherit a la Plataforma per la Dignitat del Pagès, que ha nascut al País Valencià per defensar la citricultura, i anima altres municipis ebrencs a seguir els seus passos.

L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha assenyalat que estan fent tot allò que està "a les seves mans" per ajudar els pagesos i pageses però ha recordat que "el recorregut que pot fer l'Ajuntament i les administracions locals és limitat". Per este motiu, ha insistit a demanar al govern espanyol "que prengui la iniciativa" per exigir a la Unió Europea (UE) que s'aplique la clàusula salvaguarda del tractat de lliure comerç que té signat amb els països de l'Àfrica Meridional. "Ens seguirem mobilitzant i l'exemple és la manifestació d'aquest dilluns perquè es posin les piles i es protegeixi el sector citrícola davant un tractat totalment injust per als nostres productes", ha dit Roig. Este acord internacional, ha recordat, obliga als productors canareus a compartir fruit sud-africà en "espai i temps" en una "competició totalment injusta per motius socioeconòmics, ambientals i fitosanitaris", ha afegit.

Alcanar té una economia que "descansa" sobre el primer sector i d'este depenen els comerços, l'hostaleria i totes les branques econòmiques del poble. "Depenem de les campanyes citrícoles i enguany és un autèntic desastre, i venim d'altres campanyes dolentes per diferents motius, sobretot estructurals, que també s'han d'analitzar, pactar en calma i trobar-hi solucions", ha demanat l'alcalde.

Compensacions econòmiques

També la coalició valenciana Compromís ha proposat al govern espanyol que es compensen les pèrdues als citricultors mentre es dilata la reclamació d'esta clàusula salvaguarda a Europa, com han fet, impulsat des d'Itàlia, per al sector arrossaire. El sector valencià xifra en més de 100 milions d'euros les pèrdues de la primera meitat de la campanya. Els senadors de la formació exigeixen al Ministeri d'Agricultura que assumisca "la ruïna" de milers d'explotacions que ni s'estan recol·lectant pel "desànim" generat al sector.

Compromís també presentarà una nova moció al Senat perquè es cree una ponència en la Comissió de la Cambra Alta al Senat sobre els efectes dels acords i els tractats internacionals que generen una competència deslleial al sector primari espanyol.