La Festa de Sant Antoni incorpora la jota nova, inspirada en el ball originari d’Alcanar

El ball està inspirat en la dansa original que es ballava a Alcanar fa més de 100 anys

Al voltant de 600 balladors han estat protagonistes de la festivitat este cap de setmana.
Al voltant de 600 balladors han estat protagonistes de la festivitat este cap de setmana. | Àlex Espuny
Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:05h
El tradicional ball de Sant Antoni d’Alcanar ha incorporat enguany la jota nova, que es va presentar al públic el passat 13 d’octubre. Al voltant de 600 balladors, amb el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, han estat protagonistes de la festivitat que s’ha celebrat el cap de setmana.

Ha estat tot un espectacle de dansa i colors. Els balladors han portat el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap, i les balladores han lluït faldetes i vistosos mantons de Manila i el monyo ben fet, amb la pataca i els clavells típics.
Enguany el fred ha estat la nota dominant de la festa, però això no ha impedit que els balladors, dividits en tres grups, ballessen en diferents escenaris la tradicional jota vella, coneguda popularment com lo ball de Sant Antoni, i també la jota nova, amb acompanyament de la Banda Municipal de Música d’Alcanar i l’Agrupació Musical Canareva.
Els professors Juanjo Villarroya i Josep Rangel són els autors de la música de la jota nova, mentre que els passos del ball són fruit del treball conjunt de Sergi Sancho, Ramon Monfort, Fabià Pla, Consol Vericat, Dolors Esteller, Núria Balada, Antoni Folgueres, Francisco Arias i Isidre Balada.

Núria Balada, membre de la Comissió de Sant Antoni, s’ha fet un balanç positiu: “Esta iniciativa naix de la Comissió de Sant Antoni i dels músics de les bandes d’Alcanar, que, en els últims anys havien plantejat la possibilitat d’incorporar algun element nou a l’espectacle”. El ball està inspirat en la dansa original que es ballava a Alcanar fa més de 100 anys. “Per aconseguir-ho ens hem documentat a través de vídeos i entrevistes. La jota nova és més lenta i el pas se pareix més a la jota ebrenca i la que també es balla a altres pobles veïns. En canvi, la jota vella es podria considerar una evolució del ball originari”, afirma Balada.

“Un any més els balladors i balladores han demostrat la seua passió per la festa, ja que tothom ha pogut ballar la jota nova, fruit de les setmanes prèvies d’assaig”, explica Joan Roig, alcalde d’Alcanar. El batle també recorda que la festivitat de Sant Antoni d’Alcanar “està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d'Alcanar, la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni i la bona salut d’esta tradició”.

Un altre acte destacat de la festa, organitzada conjuntament entre el consistori i la Comissió, és la tradicional Despertada, en honor del sant, una tradició que es remunta, si més no,  al segle XVIII. Ahir diumenge, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo van cantar cançons tradicionals en els encreuaments de diversos carrers d’Alcanar fins a trenc d’alba. Altres actes emblemàtics són la cercavila, la missa i processó en honor de sant Antoni, la benedicció dels animals, el popular sorteig del mantó i la faixa, i la cursa de cintes i trencada d’olles.