Llum verda a la moció per evitar la massificació eòlica a la Terra Alta

El Consell Comarcal aprova la moció de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta per limitar la concentració de centrals eòliques

Un grup de persones s'han reunit davant del Consell Comarcal de la Terra Alta, este dijous al migdia.
Un grup de persones s'han reunit davant del Consell Comarcal de la Terra Alta, este dijous al migdia. | Cedida
Roser Regolf
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:32h
El Consell Comarcal de la Terra Alta aprova una de les reivindicacions històriques de la comarca: limitar les empreses eòliques que s’instal·len al territori. La moció presentada per la DO Terra Alta, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l'Ateneu Popular la Pastora, s’ha aprovat per unanimitat al ple del Consell Comarcal este migdia, després que el president del consell, Carles Luz, es comprometés a portar el tema a debat.

Al mateix temps, des de la Plataforma i l’Ateneu s’ha convocat, davant del Consell Comarcal de la Terra Alta, una concentració perquè es tirés endavant la moció, i segons han apuntat, per “encoratjar als polítics que siguin valents i trenquin amb el silenci”.
 

Algunes de les reivindicacions de la Plataforma en Defensa de la Terra, plasmades a les pancartes d'este matí. Foto: Cedida


La moció aprovada instava als partits i alcaldes de la comarca a establir límits respecte a les centrals eòliques per evitar la massificació, que des de la Plataforma afirmen que “ja és una realitat”. D’altra banda, també es demanava als polítics que “es tingués en compte al conjunt de teixit associatiu i econòmic de la comarca al moment de prendre aquestes decisions”.

Prenent com a referent les comarques del Matarranya i el Priorat, des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta demanaven també que es restringís l’aparició de nous projectes que, segons apunten, poguessin posar en risc el model de desenvolupament basat amb el sector del vi, l’oli i el turisme.

L’energia eòlica a la Terra Alta

Esta tardor la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre va aprovar de forma provisional el pla especial urbanístic que comportava la instal·lació de 30 nous aerogeneradors durant l'any 2019. Uns aerogeneradors que s'havien de repartir en tres parcs, inclosos a la Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) VII, que la Generalitat els va adjudicar l’any 2010 a les empreses Gas Natural i Alstöm.

L’any 2007 es va posar en marxa el primer parc eòlic a la Terra Alta. Actualment hi ha fins a 184 aerogeneradors distribuïts en 9 centrals eòliques, unes xifres des de la Plataforma i l’Ateneu es consideren “desproporcionades”.