Escal UGS sosté que caldrien «50.000 anys» per repetir-se una crisi sísmica com la viscuda

El president de l'empresa afirma que ja no es produiran nous terratrèmols davant la costa de l’Ebre encara que es reinicien les tasques d’injecció de gas

Redacció
21 de gener del 2014
Plataforma marina. Foto: Cedida

L'empresa gestora del projecte Castor, Escal UGS, sosté que ja no es produiran nous terratrèmols davant la costa de l’Ebre encara que es reinicien les tasques d’injecció de gas per reobrir el magatzem de gas, tal com de fet contempla el grup ACS. El president de la companyia, Recaredo del Potro, va dictar ahir una conferencia al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona, en la qual va assegurar que “el pitjor ja ha passat”, segons informava avui El Periódico de Catalunya.

Del Potro va aludir, entre altres, a un estudi efectuat per la Universitat de Postdam (Alemania), sobre el cas, per indicar que els moviments tectònics es van produir en “falles secundàries” i no en la falla principal Amposta, i segons va exposar, una d’estes falles es va trencar “amb una mínima sobrepressió que hem fet” perquè ja estava a punt de trencar-se. D’esta manera, tot i admetre que la crisi sísmica pogués tindre alguna relació amb la injecció de gas, va afirmar que en realitat el què va passar és que es va avançar el cicle geològic natural.

Sobre la possibilitat que amb les noves injeccions necessàries per reobrir el magatzem, cas de reiniciar-se el projecte, es pogués arribar a reactivar l’episodi viscut davant la costa del Sénia, -amb mig miler de microsismes, entre els quals algun que va superar els 4 graus de magnitud en l’escala de Richter-, Del Potro va apuntar que caldrien “50.000 anys” perquè es tornessen a produir sismes de magnitud similar als passats. Altra cosa, va admetre, seria que es produïssin alguns microsismes no perceptibles amb poca freqüència i intensitat.