Els gegants d'Amposta es rebategen per celebrar el seu 70 aniversari

La parella passarà a anomenar-se Peronella i Ramon Berenguer IV, estrenaran vestuari i seran apadrinats pels gegants de la Ràpita

Estos dos gegants deixaran de dir-se Ferran i Isabel.
Estos dos gegants deixaran de dir-se Ferran i Isabel. | Cedida
Redacció
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:27h
Diumenge 16 de desembre se celebraran els 70 anys dels gegants d'Amposta. L’acte serà a les 12 h a la plaça de l’Ajuntament, on s’anunciarà el rebateig, l’apadrinament i el canvi de vestimenta dels actuals gegants de la ciutat, fins al moment coneguts popularment amb els noms de Ferran i Isabel.

Els gegants d’Amposta són una de les parelles més antigues de les Terres de l’Ebre. El juliol de 1948, l’Ajuntament va adquirir-los a una empresa de Barcelona a través del seu catàleg, on segons els estudiosos possiblement figuraven com a Fernando i Isabel, en referència a Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella, sobirans de la Corona de Castella (1474-1504) i de la Corona d'Aragó (1479-1516), més coneguts com a els Reis Catòlics. Els dos gegants es van estrenar el mateix any, durant les Festes d’Agost.

Els dos personatges històrics mai van tenir cap relació directa amb Amposta i "és per este motiu que s’ha proposat canviar els noms, ja que els gegants, habitualment, recorden figures vinculades a la ciutat", explica la regidora de Cultura, Inés Martí.

Així, des del consistori s'ha optat pels noms de Ramon Berenguer IV i Peronella, "atès que va ser Berenguer IV qui va fer la donació d’Amposta a l’orde de Sant Joan de l’Hospital de Jerusalem, el que va permetre la creació de la Castellania d’Amposta", explica la regidora de Cultura, Inés Martí, "i també perquè els gegants ja porten una indumentària medieval i una corona comtal".

Pel que fa als vestits dels gegants, només s’han canviat dos cops, l’any 1984 i el 1999, pel seu 50è aniversari. Ara, 20 anys després, tornaran a estrenar vestuari, esta vegada adaptat a l’època en què van ser elaborats. Un dels altres canvis que s’aplicaran serà en els complements, com és el cas del ceptre de Ferran, que se substituirà per un pergamí on es plasmarà l’apadrinament dels gegants per part de Ràpita i Jaume, els gegants de Sant Carles de la Ràpita.

A més, com a novetat, també s’estan preparant dos nous gegants complementaris, que es presentaran en el transcurs del 2019.