Demanen l’expulsió del jugador Paul Abasolo, condemnat per abusos sexuals, del Club de Futbol Batea

Va ser condemnat l’any 2010 per abusos sexuals comesos a tres dones entre els anys 2006 i 2007, i l’any 2011 va ser indultat pel Govern espanyol

Vista general de Batea.
Vista general de Batea. | S.B.
Redacció
10 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:57h
L’Ateneu Popular la Pastora, amb el suport de diversos casals socials i entitats feministes, ha demanat l’expulsió del jugador Paul Abasolo, condemnat per tres casos d'abusos sexuals, del Club de Futbol Batea. El futbolista basc va ser condemnat l’any 2010 per abusos sexuals comesos a tres dones entre els anys 2006 i 2007, i l’any 2011 va ser indultat pel Govern espanyol presidit per José Luis Rodríguez Zapatero. Les entitats que donen suport a la petició d'expulsió de l’associació terraltina Ateneu Popular La Pastora, segons un comunicat, són el Casal Carrasclet, Falset Casal Popular Panxampla, Tortosa Cau de Llunes, Tarragona Centre Social Autogestionar l’Argilaga, Vallderoures Col·lectiu feminista Chalar dur, Vallderoures Col·lectiu feminista Fridas, Tarragona F de Figa i Deltebre Llibertes.

La Ertzaintza va acusar Abasolo d’agressions sexuals a cinc dones a Guernica, però finalment va ser jutjat per quatre dels atacs, perquè una de les víctimes va retirar la denúncia el mateix dia del judici. L’ Audiència Provincial de Viscaia el va condemnar, l’any 2010, a tres anys i tres mesos de presó com a autor de tres delictes d’abusos sexuals i la prohibició de no aproximar-se a les víctimes a una distància no inferior a 500 metres per un período de cinc anys.

Tot i això, segons el Real Decret 1808/2011 del 16 de desembre, publicat al BOE del 20 de gener del 2012, el govern espanyol presidit per Jose Luis Rodríguez Zapatero, a través del ministre de Justícia del moment, Francisco Caamaño, va indultar a Paul Abasolo. Va ser el primer condemnat per abusos sexuals en ser indultat pel govern espanyol i ha pogut continuar una carrera esportista que, això sí, ha anat des d’aleshores acompanyada per la polémica.

De l’última club on ha estat abans del Batea, el Club de Futbol Portugalete, va ser expulsat després de molta polémica social arran del rebuig de diferents col·lectius feministes i associacions. Abans, després de la sentencia, ja va ser expulsat de l’Oviedo, va ser retirat com a entrenador de futbol base i se li va rescindir el contracte al CD Zamudio.

“L’Ateneu Popular la Pastora, volem mostrar el nostre absolut rebuig al fitxatge de Paul Abasolo i exigim al Club de Futbol Batea, -hem demanat reunir-nos amb la junta directiva del club i no ens han atès-, la rescissió del contracte, ja que el jugador mai ha demanat perdó ni ha mostrat cap tipus de penediment. És més, després de les denúncies d’abusos sexuals, al 2013 va ser denunciat per gravar una dona a les dutxes de les piscines públiques d’Abadiño”, exposa l’ateneu en un comunicat fet públic este dilluns a la tarda.

“Entenem que un esportista amb este currículum de violència de gènere no pot estar jugant a un equip de futbol. A la nostra societat l’esport juga un paper molt important pel que fa a la transmissió de valors, sobretot esportistes d’elit, que vulguin o no, són icones i models d’èxit, i en conseqüència, referents i transmissors de valors i principis. No ha d’haver lloc per cap tipus d’agressió ni masclista, ni feixista, ni racista. Cap agressió pot quedar impune!”, conclou el comunicat.