Les XXV Jornades de la Clementina reivindiquen el sector citrícola canareu

Els menús que proposen els deu restaurants membres del Col·lectiu Gastronòmic d'Alcanar i les Cases estan inspirats en el receptari de la Fundació Alícia

Es podrà gaudir d'estes jornades fins al 23 de desembre.
Es podrà gaudir d'estes jornades fins al 23 de desembre. | Cedida
Redacció
06 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:08h
Alcanar i les Cases ja han donat el tret a les XXV Jornades Gastronòmiques de la Clementina, que enguany reten homenatge als pagesos i pageses canareves.

"Hi ha un secret indispensable per a celebrar l'aniversari d'estes jornades: la cooperació i el treball conjunt entre els sectors citrícola i gastronòmic i l'Ajuntament", expressa l'alcalde, Joan Roig. Així, la clementina torna a ser el producte estrella ebrenc amb motiu d’estes Jornades que tindran lloc a les Cases i a Alcanar fins al 23 de desembre.

Cadascun dels menús que proposaran els deu restaurants membres del Col·lectiu Gastronòmic d'Alcanar i les Cases estan inspirats en el receptari de la Fundació Alícia. Com assenyala Jordi Monfort, regidor de Turisme i Agricultura, "és un receptari molt ampli que ens permet jugar de diverses maneres amb este producte tan nostre i que fa que estes jornades siguen úniques, no només al nostre territori sinó també a nivell de país".

Per la seua banda, Maribel Fibla, portaveu del Col·lectiu, ha parlat de les possibilitats de la clementina als fogons: "Estes Jornades ens permeten elaborar plats innovadors diferents de la cuina més tradicional que normalment fem i que vénen marcats per un contrast important entre el marisc o el peix i la clementina"

Les Jornades Gastronòmiques permetran als veïns i visitants tastar els millors plats amb un toc cítric, siguen entrants, peix, carn, arrossos, postres o begudes. Els preus dels deu menús dels restaurants participants –Café del Mar La Lluna, Can Manel, Casa Ramon, El Nàutic Les Cases, La Costa, La Mar, La Marinada, Les Palmeres, Mareny i Tancat de Codorniu– oscil·len entre els 28 i els 40 euros.

Enguany, a més, l'Ajuntament ofereix visites guiades a la Cisterna del Vall i a la Casa O'Connor- Centre d'Interpretació dels Ibers tots els diumenges, fins al 23 de desembre, perquè els comensals puguen complementar l’experiència gastronòmica amb una activitat cultural. D'altra banda, el consistori i els paradistes del mercat municipal han impulsat la campanya "Vine al mercat: Compra i et convidem a les XXV Jornades Gastronòmiques de la Clementina" amb l'objectiu de potenciar el mercat i incentivar la compra de proximitat. 

Suport al sector citrícola

El que havia de ser un acte de celebració d'aquest 25è aniversari s'ha convertit també en una acció de suport i reconeixement al sector primari, i, en concret, al citrícola, pilar fonamental i bàsic de l'economia canareva, que enguany afronta un any complicat.

"Cal reconèixer la feina dels nostres pescadors i gastrònoms, però també a la pagesia que, en condicions no sempre fàcils i massa sovint complicades, fan possible que els nostres cuiners i cuineres puguen disposar de clementina de primeríssima qualitat. Volem encoratjar-los i animar-los a seguir endavant tot i haver de fer front a condicions adverses",ha sentenciat Monfort.

El responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos i agricultor canareu, Carlos Roig, ha afegit que "per la zona on estem, la clementina és un producte molt bo, fins i tot enguany que hi ha hagut molts aiguats i humitat. Als problemes estructurals i les conseqüències dels aiguats de fa un mes se suma el fet que els mercats europeus estan plens de taronja i clementina procedents de països tercers com Sud-àfrica, la qual cosa ha comportat una pressió en l'oferta. Al final el pagès és qui no cobra o cobra molt poc pel seu producte tot i ser molt bo", ha lamentat.

“Malgrat tot, el treball conjunt ha de ser la fórmula per a afrontar les dificultats que encara el sector i millorar la situació”, conclou per la seua banda Monfort.