La retirada dels llots tòxics pendents de l'embassament de Flix començarà la primera quinzena de desembre

Les obres que falten del Pla de Restitució per a noves captacions d'aigua encara no tenen calendari d'execució

Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros.
Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros. | ACN /A. Ferràs
Redacció
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:17h
El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Alfonso Morán, ha assegurat que la draga que s'està instal·lant a Flix per reprendre l'extracció de fangs tòxics de la zona confinada del pantà estarà treballant la primera quinzena de desembre.

Morán ha respost, a preguntes del senador d'ERC, Miquel Aubà, a la Comissió de Transició Ecològica, que els treballs a Flix "van a velocitat de creuer" i que la data de finalització de la descontaminació segueix sent el març de l'any que ve. També es preveu que els instal·lacions estiguen desmantellades a finals de 2019. Pel que fa a les obres pendents del Pla de Restitució, per a dotar de noves captacions d'aigua als pobles, el secretari ha reconegut que no hi ha un calendari previst i que dependrà de la tramitació de les 28 obres, de 44, que encara falten.

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Alfonso Morán, ha recordat que durant els darrers mesos Tragsa ha pres "possessió" de les instal·lacions i ha preparat la posada en marxa de la planta de tractament i l'abocador de fangs, abans de reprendre l'extracció dels 79.300 metres cúbics de fangs contaminats que queden al fons de l'embassament. En les últimes setmanes s'ha ubicat una nova draga, que s'ha portat des dels Països Baixos, i el secretari de Medi Ambient s'ha compromès a informar "sobre el terreny" quan comenci la retirada de llots, la primera quinzena de desembre. 

Morán ha assegurat que s'han posat en marxa des del setembre mecanismes de control de l'aire i que es disposa de "més dades" per assegurar "que no s'han produït efectes nocius en relació a la contaminació atmosfèrica". Segons el secretari també "s'han redimensionat els mitjans per adequar la descontaminació dels materials pendents al pantà i s'han intensificat els mostrejos d'emissions a la planta de mostreig i de la qualitat de l'aire a la població". Per altra banda, Morán ha apuntat que no s'ha detectat cap fuita de contaminació fora de la zona confinada i que es fan controls periòdics del tablestacat que aïlla la zona contaminada. 

El senador republicà Aubà ha demanat el detall de les inversions fetes els darrers exercici en els treballs de descontaminació i el Pla de Restitució. Al 2017, el cost de l'eliminació de la contaminació química va ser de 663.561 euros i 24.576 euros es van destinar al Pla de Restitució. Enguany la inversió executada és de 8,9 milions d'euros i una previsió per a final d'any de 17,4 milions d'euros. Per al Pla de Restitució es destinaran 11.808 euros.

En canvi, les obres encara no tenen calendari de finalització. El compromís d'Acuamed era enllestir-lo abans de 2020 però l'execució no avança. Del total de 44 projectes, segueixen havent 14 obres executades i 2 en execució. La inversió total compromesa per Acuamed per a l'execució d'aquests 44 projectes ascendeix a 32,5 milions d'euros. 

Morán ha recordat, però, que des de 2015, l'advocacia de l'Estat impedeix que projectes aprovats per altres administracions siguen executats per Acuamed i cal que el Ministeri de Transició Ecològica els aprove. En el moment que això es va comunicar als ajuntament hi havia 18 projectes pendents de licitació, 7 pendents d'adjudicació, 1 pendent del projecte per part de l'Agència Catalana de l'Aigua, i 2 pendents de resolució per haver fallat el sondeig d'investigació. El Ministeri està analitzant quin tipus de tramitació és la més correcta perquè han de ser projectes sotmesos a tramitació ambiental i això retarda el calendari. "Quan comptem amb la nova tramitació sabrem en quin calendari ens podríem moure", ha apuntat el secretari d'Estat de Medi Ambient. "Intentarem entre les tres administracions facilitar els processos perquè no siga necessari fer recorreguts d'informació d'unes a altres però no sabem quina empresa o empreses executarien obres. Es farà per licitació i la licitació la farà Acuamed", ha explicat. 

Aubà ha recordat que el pla de Restitució havia d'estar llest abans que s'iniciessen els treballs de descontaminació. "Té poc sentit que es faça després i per això li demano màxima celeritat", ha subratllat el senador d'ERC. "Fa massa temps que està el problema damunt la taula i no s'aclareix com s'ha de fer amb la Generalitat", ha retret. Aubà ha recordat a Morán que hi ha municipis que reclamen i necessiten amb urgència les noves captacions d'aigua. Morán s'ha compromès ha resoldre dubtes amb els alcaldes quan visite l'obra el mes vinent.