Les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar encaren la recta final

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, va assistir a la inauguració de les jornades i, la mateixa tarda, es va reunir amb el sector citrícola d'Alcanar

Jornada d'inauguració de les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar
Jornada d'inauguració de les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar | Cedida
Redacció
22 de novembre del 2018
Actualitzat el 29 de novembre a les 16:57h
Esta setmana Alcanar acull les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar, unes jornades tècniques de referència al sector i que enguany estan d'aniversari. Dilluns es va celebrar la seua inauguració amb la presència de Teresa Jordà, consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i de José Miguel Campos, director de l'Estació Experimental a l'Ebre de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
 
La mateixa tarda la consellera es va reunir amb representants del consistori i del sector citrícola, els quals li van transmetre els greus efectes de la gota freda de l'octubre i que, en el cas de la producció de cítrics i vivers, encara no es poden determinar amb exactitud. Teresa Jordà resumia així la reunió: "Recollim la memòria que l'Ajuntament ens ha fet arribar amb els danys que  han sofert les infraestructures públiques i també un informe dels viveristes que recull les afectacions a plantacions, accessos i a la mateixa producció".
 
Jordà es va comprometre a transmetre la problemàtica al govern de la Generalitat: "Mirarem quines línies i allà on podem ajudar, ja que això és un cas excepcional. Demà traslladaré aquests números al Consell executiu i buscarem solucions, recursos i  imaginació per a donar una resposta a l'alcalde per tal que el consistori pugui transmetre-la al sector".
 
Per la seua banda, Joan Roig, alcalde d'Alcanar, va voler retre homenatge a totes les persones  que durant estes vint-i-cinc edicions han fet possible les Jornades, "col·laboradors, organitzadors, etc., però, sobretot, les pageses i pagesos que són els protagonistes. És difícil desvincular-se del sentiment d'amargor per les pluges torrencials de l'octubre i la llevantada posterior, però hem d'aprofitar al màxim les jornades per tal d'intercanviar experiències i coneixements amb l'objectiu de  fer créixer encara més el nostre sector citrícola", va maniofestar.
 
Roig també va recordar que la consolidació de les Jornades s'ha fet  gràcies a la cooperació  del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'IRTA i l'Ajuntament, "una col·laboració exemplar que ha actuat com a corretja de transmissió a l'hora de superar reptes i abordar nous objectius, més enllà del marc de les Jornades", va concloure el batlle.
 
Programació

 
En la ponència inaugural, Santiago Planas de Martí, del Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida, va parlar dels tractaments fitosanitaris a dosi ajustada en cítrics mitjançant el sistema DOSA3D a les Terres de l'Ebre, que s'ha posat a punt dins del programa Fruit.Net.
 
En la conferència d'este dimarts, Joan Porta Ferré i Sònia Ferrer Tena, del Servei de Sanitat Vegetal de les Terres de l'Ebre, van abordar la problemàtica de les diverses espècies de mosques blanques que afecten els cítrics, les característiques de cada una i les mesures a adoptar per a reduir-ne la incidència. I és que en els darrers anys s'ha detectat una presència més gran d'esta plaga al Baix Ebre i el Montsià, cosa que preocupa al sector perquè ja comença a tenir afectacions importants.
 
L'alternança de collites és un problema de producció pel qual un arbre és incapaç de florir i, per tant, de produir fruits, després d'una collita elevada. Este dimecres, Carlos Mesejo Conejos, doctor en Enginyeria Agrònoma i professor titular de Producció Vegetal a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrònoma i del Medi Natural (ETSEAMN) de la Universitat Politècnica de València, va explicar les tècniques que poden alleujar la intensitat de l'alternança.
 
I en l'última taula, avui dijous, es tornarà a abordar el tema que més preocupa al sector: les plagues. En este cas, es debatrà sobre dos noves plagues detectades recentment als cítrics a  Catalunya (el nou cotonet i els trips de l'orquídia). La sessió serà dirigida per la investigadora de l'IRTA, M. Teresa Martínez Ferrer.