1 de 10

Un projecte sobre la varietat lingüística del Baix Ebre guanya la IV Beca Joan Veny

per Redacció, Tortosa | 17 de gener de 2014 a les 13:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Carles M. Castellà, guanyador de la beca Foto: Cedida

La IV Beca Joan Veny, atorgada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha recaigut en l’estudi La varietat lingüística geogràfica del Baix Ebre i el procés d’estandardització. Manteniment i pèrdua de formes pròpies  presentat pel professor tortosí resident a Roquetes (Baix Ebre), Carles M. Castellà. El guanyador té ara un termini de dos anys per acabar la seva investigació que li permetrà rebre la totalitat dels 6.000 euros amb què està dotada la Beca. Castellà s’ha mostrat sorprès i content “per ser un premi inesperat” i ha reconegut que “representa una responsabilitat enorme, perquè t’has compromès a portar el projecte a bon port” i ha afegit que s’ho pren “com un repte, perquè et planteges què pots aportar de nou o d’interessant sobre el camp escollit”. Respecte al tema del treball, Castellà, que és professor de Llengua Catalana i Literatura en un institut, l’ha escollit perquè li agrada la investigació i la variació lingüística. “I no ens cal anar molt

lluny de casa per trobar-ne”.

En esta quarta convocatòria s’hi han presentat 16 sol·licituds per a realitzar treballs lingüístics de temàtiques molt diverses, centrats en àmbits territorials molt diferents, com ara la Safor o Andorra. El jurat, que estava format per representants dels ens convocants així com de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Universitat Rovira i Virgili, ha valorat molt positivament la qualitat i la quantitat dels treballs presentats. Entres d’altres, les bases de la Beca apunten com a criteris de valoració dels treballs, el seu interès científic, la metodologia de treball, l’historial científic dels sol·licitants, el grau d’interès de la proposta i la participació de centres d’estudis.La Beca Joan Veny va néixer l’any 2003 de la mà del Grup de Treball sobre la Diversitat i l’Estandardització Lingüística, que sota l’empara de l’IRMU i del seu objectiu d’afavorir tots els àmbits d’estudi referents a la realitat de les terres catalanes, volien atendre d’una manera específica i àmplia l’àrea de la llengua i la literatura catalanes. L’any 2006 el Grup es va desfer i va ser l’IRMU qui va continuar amb la que va ser la gran aportació d’este Grup: la Beca Joan Veny. Fins el moment la Beca s’ha convocat en quatre ocasions. La primera, l’any 2004, va ser atorgada a Teresa Izquierdo i el seu treball Variació i actituds lingüístiques en l’àmbit urbà de la ciutat de Tortosa , tot i que en no realitzar-lo l’autora va renunciar a l’ajut. En la segona convocatòria va guanyar el projecte * Les preposicions en el català nord-occidental  de Josep M. Boladeras. La tercera convocatòria, l’any 2010, va comptar ja amb el suport econòmic de la Secretaria de Política Lingüística i en va resultar guanyador el treball Usos i models de l’estàndard oral en pallarès  de Noëlia Motllo. I la darrera, la guanyada per Carles M. Castellà, l’any 2013.

 

Participació