El Bisbat de Tortosa destinarà el superàvit de 2017 al manteniment del patrimoni

La Diòcesi ha tancat l'exercici de l'any passat amb 779.562,95 euros de benefici

El delegat de la Diòcesi de Tortosa, mossèn Víctor Cardona, i l'economista Juan Pedro Mateo, en la presentació del balanç econòmic anual de 2017.
El delegat de la Diòcesi de Tortosa, mossèn Víctor Cardona, i l'economista Juan Pedro Mateo, en la presentació del balanç econòmic anual de 2017. | ACN
Redacció
08 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:21h
El Bisbat de Tortosa destinarà la major part del superàvit de l'exercici de 2017 en el manteniment, restauració i rehabilitació del seu patrimoni arquitectònic i artístic. La Diòcesi ha tancat l'exercici amb 779.563 euros. La major part dels diners es destinaran a una sèrie de projectes de rehabilitació que s'estan fent enguany a la demarcació de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Castelló.

A hores d'ara estan en marxa una quinzena de projectes. Entre ells, consten la reparació d'una capella i la teulada de la parròquia de Santa Bàrbara, la reparació d'una paret del temple de Prat de Comte, la restauració de les cobertes de l'església d'Alfara de Carles o el desmuntatge i transport del retaule de Santa Anna de la Catedral de Tortosa.

L'exercici econòmic de la Diòcesi de Tortosa es va tancar el 2017 amb 2.660.706 euros d'ingressos i 1.881.143 euros en despeses. Els ingressos van ser similars l'any 2016, amb un lleuger increment de 2.200 euros, però les despeses es van reduir en 636.314 euros. Com ha explicat el delegat Mossèn Víctor Cardona, la contenció de la despesa i de les actuacions de manteniment ordinàries han permès que el resultat econòmic, de l'últim any, a la Diòcesi i a les parròquies es tanqui en positiu.

En els últims vint anys, ell Bisbat de Tortosa ha immatriculat poc més d'un centenar d'esglésies i ermites o cases abadia, justificant el registre a través de documents que conserven al seu arxiu i que es remunten al segle XI. Només en el cas del campanar de l'església de Sant Bartomeu de Benicarló, al Baix Maestrat, hi va haver un litigi amb l'Ajuntament per resoldre'n la titularitat.

L'església en superàvit

Al superàvit de l'administració diocesana, se suma el superàvit de 466.197 euros de les 142 parròquies del Bisbat. També la reducció de despeses extraordinàries ha estat determinant. Dels 963.862 euros de l'any 2016 s'ha passat als 441.803, l'any passat. "Les obres s'han fet si eren estrictament necessàries. L'ornamentació l'hem fet nosaltres i les parròquies ho han viscut molt bé. També els preus dels serveis exteriors s'han ajustat molt, no només en llum i aigua, sinó en altres serveis", ha detallat mossèn Cardona.

Com ha apuntat Cardona, una part important d'estos diners es destinarà al patrimoni del Bisbat de Tortosa, sense oblidar el manteniment ordinari de les parròquies i l'ajut social.