Instal·len fundes aïllants a tres línies elèctriques de les Terres de l'Ebre per protegir les aus

L'actuació, efectuada per Endesa, ha costat gairebé 45.000 euros i també millorarà el subministrament elèctric a les comarques properes

Una de les torres elèctriques protegides, al Parc Natural del Delta de l'Ebre.
Una de les torres elèctriques protegides, al Parc Natural del Delta de l'Ebre. | Cedida
Redacció
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:40h
L'empresa subministradora de llum i gas, Endesa, ha instal·lat dispositius aïllants a diverses línies de mitjana tensió ubicades a tres poblacions de les Terres de l'Ebre, concretament a les poblacions de Sant Jaume, Arnes i Amposta. L'actuació s'ha fet seguint la política mediambiental de la companyia i d'acord amb les indicacions dels Agents Rurals.

L'actuació ha consistit en incorporar fundes aïllants amb revestiments de silicona i espirals anticol·lisió a tres línies elèctriques. Per una part, els dispositius aïllants reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. I per altra part, les espirals anticol·lisió, protegiran a les aus de possibles xocs i evitar el contacte entre diferents fases de la línia en situacions de molt vent per evitar possibles curtcircuits.

Les zones on s'han instal·lat les proteccions estan situades molt prop dels parcs naturals de la zona: el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el Parc Natural dels Ports, ja que són zones on no només hi viuen diversos animals susceptibles a tenir problemes amb la xarxa elèctrica, sinó que també són zones de pas per a moltes aus migratòries.

Per altra banda, els dispositius aïllants no suposaran només un benefici per al medi ambient, sinó que, segons Endesa, també milloraran el subministrament elèctric a 9.460 consumidors que depenen de les línies de les comarques ebrenques, ja que el contacte de les aus amb les línies pot suposar la interrupció del servei.

Esta actuació ha suposat una inversió de 45.000 euros, que ha anat a càrrec de la companyia elèctrica. S'estima que les proteccions reduiran el risc elèctric de l'avifauna i alhora milloraran la qualitat del subministrament a gairebé 9.500 clients, repartits per tretze municipis.