L’Ateneu Cooperatiu posa al mapa una trentena de projectes d’economia social del territori

Algunes d’estes iniciatives s’han incorporat al mapa “Pam a Pam” que recull propostes d’economia solidària d’arreu del país

Presentació del mapa d'entitats d'economia social i solidària a les Terres de l'Ebre.
Presentació del mapa d'entitats d'economia social i solidària a les Terres de l'Ebre. | Cedida
Redacció
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:43h
L'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre ha identificat una trentena de projectes d'economia social al territori. Ho ha fet dins del procés d'elaboració d'un mapa que vol incloure totes les entitats d'este sector, des de cooperatives a associacions.

El mapa, que s'ha començat a confeccionar durant l'últim any, ha de permetre a l'entitat conèixer i arribar a les diferents organitzacions del territori que treballen en el camp de l'economia social i solidària per oferir-los formació específica i acompanyament a través de diferents programes. Un dels objectius de l'Ateneu, en este sentit, és fomentar la "recuperació del talent ebrenc", promovent el retorn de professionals amb formació i experiència al territori a través de projectes d'emprenedoria col·lectiva.

Integrat per nou entitats de les Terres de l'Ebre, fundacions, cooperatives i ajuntaments, entre d'altres, a més de la col·laboració d'organismes locals, l'Ateneu Cooperatiu vol donar major visibilitat a un tipus d'economia centrada en el servei a les persones i que intenta anar més enllà de la lògica d'acumulació capitalista, implicant des del productor o prestador de serveis fins el consumidor final, apostant per un consum responsable i en concordança amb els seus valors.

El mapa, en aquesta línia, aspira a donar cabuda no només a les entitats que, des d'un punt de vista estricte se situen dins d'estos paràmetres, com poden ser grups de consum o productors ecològics, sinó també a les cooperatives del sector agrari del territori, com a formes d'organització econòmica democràtiques. De moment, han contactat, observat i inclòs al mapa una trentena d'entitats. Algunes estan en procés de formar-hi part. “Si donem visibilitat a aquests projectes és possible que apareguin altres iniciatives que desconeixem i que s’hi poden acabar sumant”, apunten Marc Poy i Jaume Castellà, tècnic i representant de l’Ateneu Cooperatiu.

A més, algunes d'estes entitats també han estat incloses en el mapa "Pam a pam", que l'ONG Setem va idear l'any 2013 com a eina de suport per facilitar la cerca en l'àmbit català de les organitzacions de l'economia social i solidària. Elaborat de forma col·laborativa i en construcció permanent, els usuaris poden buscar iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis o energia, entre altres. Els impulsors d'aquests projectes poden demanar ser inclosos i hi ha una comunitat oberta que s’encarrega de detectar els projectes i proposar la seua inclusió al mapa, un procés que requereix complir determinats requisits.

Entre els projectes inclosos hi ha de grups de consum com La Vianda a Roquetes, fins a petites empreses agràries com La Calafa que produeix i comercialitza alvocats i cítrics ecològics a Alcanar, passant per iniciatives d’educació alternativa com l'Espai Tataküa; de gestió cultural com ARTRA; o mitjans de comunicació com Surtdecasa.cat.